Автор
Веселина Петрова

Ще се изненадате: Ето на коя възраст сме най-щастливи

Повечето от нас се страхуват да остареят. Но трябва да знаете, че с годините всъщност ние ставаме по-уверени и по-щастливи. Не вярвате ли? 

Редица изследвания доказват, че колкото повече остаряваме, толкова по-уверени и доволни ставаме. Всъщност хората на 60 години са по-склонни да заявяват, че са щастливи и, според проучване, цитирано от huffpost.com, те са и по-уверени от повечето в по-млада възраст. 

Но каква е тайната? За съжаление не става въпрос за еднозначен отговор. 

Статистиката показва, че сред хората на възраст 18-25 години процентът на депресия е най-висок. В проучване от 2016 г. изследователи анкетират повече от 1500 души от различни възрасти относно тяхното физическо, когнитивно и психическо здраве. И откриват, че в 20-те и 30-те си години хората имат по-ниски нива на щастие в сравнение с тези над 40. 

Дилип Джесте, психиатър и един от авторите на изследването, коментира пред Time, че това вероятно се дължи на факта, че сте по-способни да се отърсите от ежедневните стресови фактори, когато сте по-възрастни, а освен това сте по-мъдри и осъзнати, което допринася за щастието. 

Изследване от 2018 г., публикувано в списание Psychology Bulletin, установява, че самочувствието достига пика си около 60-годишна възраст. Това вероятно се дължи на по-стабилната среда. Вероятно на тази възраст вече имате солидни взаимоотношения, добра работа, отгледали сте щастливи деца.

Стабилността е ключов фактор за щастието с напредване на възрастта. За по-младите хора щастието е равносилно на моменти на екзалтация и силни емоции, съобщава The Atlantic. По-възрастните споделят, че се чувстват щастливи, когато са спокойни или отпуснати, което е свързано повече с това да бъдат доволни тук и сега, вместо да се вълнуват от това, което предстои. 

И все пак, независимо от възрастта, вие имате всички шансове да бъдете щастливи.