Автор
Теодор Муховски

Опасностите в планината: Лавина погуби живота на скиор, други двама оцеляха

Лавините в планината често пъти се подценяват и никой не си дава сметка колко са опасни. Вероятността човек да се измъкне от това явление не е голяма, а повечето скиори и сноубордисти карат по тези склонове неподготвени. Те нямат лавинни уреди, с които евентуално да бъдат открити и по този начин шансът им за оцеляване при падане на лавина намалява. 

Точно такъв е случаят от вчера на Боровец. Действието се развива следобед непосредствено до писта "Маркуджик 3". Този лавиноопасен склон е изключително коварен, защото на пръв поглед не изглежда опасен и доста скиори и сноубордисти отиват да карат по него. 

Във фаталния ден трима души - двама сноубордисти и един скиор, предизвикват лавина, като двамата бордисти успяват да се измъкнат, но третият, който е със ски, няма този шанс. Той остава затрупан под огромните снежни маси. 

"Починал е, престоял е много време под снега. Той не е успял да се измъкне, за разлика от другите двама, с които е бил", заяви Ангел Керкелев, началник на спасителна база „Боровец” при БЧК. 

„Сигнал за лавина е получен на телефон 112 към 14.10 ч. Затрупаният нямаше лавинен уред, което много ни затрудни. Пуснахме кучета, но снегът е много плътен и животните не успяха да помогнат. Към 19.30 ч. открихме мъжа с рекодетектор – уред, който пуска радиовълни. Мъжът бе намерен на дълбочина 160-180 см”, посочи Керкелев. 

„Сноубордистите бяха безкрайно уплашени от всичко, което се случи и притеснени за техния приятел – скиорът, който беше останал под лавината. Бяхме сред първите на мястото на инцидента. Лавината беше затрупала зона от около 150 метра. Призовавам хората да са подготвени, да следят прогнозата, да имат представа от изложението на склоновете и да ползват зимните маршрути”, разказа мъжът. 

Въпреки че 25 спасители с четири кучета издирват затрупания скиор, те го намират твърде късно - човекът е починал, затрупан под огромното количество сняг. 

От ПСС призовават скиори и сноубордисти да карат само по обозначените за това места, тъй като вятърът и новият по-мек сняг увеличават опасността от лавини във всички ски курорти.

В самолетна катастрофа загина актьорът от "Индиана Джоунс" Крисчън Оливър
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

В самолетна катастрофа загина актьорът от "Индиана Джоунс" Крисчън Оливър

Автор Ива Петрова