Автор
Веселина Петрова

Код здраве: Четири причини да спрете да седите с кръстосани крака

Много от нас обичат да седят, кръстосали крака - докато вечерят, работят на бюрото или просто са седнали с приятел на кафе. Може би дори не забелязвате, че го правите...

Лекарите обаче предупреждават, че този лош навик е вреден за здравето. 

Кръстосването на краката може да доведе до болки в гърба и врата 
Това твърди ортопедът Вивиан Айзенщад. Когато седите по този начин, поставяте тялото си в странична позиция, което води до извъртане на една от тазовите ви кости. Тъй като тазът е основата, която поддържа гръбнака, тази позиция упражнява излишен натиск върху гърба и врата. Колкото по-дълго седите с кръстосани крака, толкова по-голям е натискът върху гръбнака.  

Може да доведе до разширени вени
Тук лекарите са разделени на две групи - едните твърдят, че има опасност, другите казват, че не е потвърдено. Според някои специалисти, разширените вени се получават най-вече в резултат на гени, бременност, излагането на слънце и продължителното седене. Други смятат, че съществува индиректна връзка между кръстосаните крака и разширените вени. Кръстосването на краката увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението и може да доведе до отслабване на вените в краката. 

Кръстосването на краката увеличава кръвното налягане 
Кръвта в краката трябва да бъде насочена към сърцето с движение, което е противоположно на гравитацията. Това е трудно, дори без да го усложнявате, като кръстосвате крака. Но когато седите дълго в тази позиция, вие увеличавате съпротивлението на движението на кръвта. В резултат, тялото ви трябва да увеличи кръвното налягане, за да върне кръвта към сърцето.

Уврежда нервите в стъпалата 
Кръстосаните крака не само влияят на пътя на кръвта до сърцето, но и въздействат върху вените и нервите. Според д-р Ричард Грейвс натискът може да предизвика изтръпване и временна парализа на някои мускули в крака и стъпалото, така че да не можете да повдигнете ставите си. Постоянното седене с кръстосани крака може да предизвика увреждане на нервите, което води до продължително изтръпване в краката, пише БГНЕС.