Автор
Антония Михайлова

8-те най-често допускани грешки при миенето на зъбите

Миенето на зъбите е ежедневна рутинна дейност, с която поддържаме устното си здраве. Въпреки че този процес може да изглежда доста лесен, съществуват няколко често срещани грешки, които намаляват ефективността от миенето на зъбите. Кои са тези грешки и как да ги избегнем: 

1. Миете ги прекалено бързо 

Мнозина от нас претупват миенето на зъбите си с бързане и нетърпение. За да постигнете добри резултати, трябва да отделяте поне две минути за миене. Използвайте таймер, за да се уверите, че спазвате този минимум или пък си пейте песничка, чието времетраене продължава поне две минути. 

2. Използване на твърда четка 

Твърдите четки могат да бъдат доста агресивни към вашия емайл, наранявайки венците и дори износвайки зъбите. По-добре използвайте меки или средно твърди четки. 

3. Неправилни движения 

Правилното движение при миене е от горе надолу за горните зъби и отдолу нагоре за долните. Не забравяйте и да масажирате нежно венците си. 

4. Пренебрегване на езика и небцето 

Езикът и небцето също събират много бактерии и могат да причинят лош дъх. Не забравяйте да ги почистите, като използвате отделна четка. 

5. Използване на стара четка 

Четките с времето се износват и стават по-малко ефективни. Заменяйте четката си на всеки три месеца или когато виждате, че влакната са се износили. 

5. Силен натиск с четката 

Твърде силното натискане с четката може да повреди емайла и венците. Миенето на зъбите трябва да бъде нежно и деликатно. 

5 хитри метода да премахнете зъбния камък у дома
ЗДРАВЕ
Автор Антония Михайлова

5 хитри метода да премахнете зъбния камък у дома

Автор Антония Михайлова

6. Използване на неправилна паста за зъби 

Различните пасти за зъби са предназначени за различни проблеми, като чувствителни зъби или зъбна плака. Изберете подходящата за вас, като се консултирате със зъболекаря си. 

7. Миете зъбите си след ядене на кисели храни 

Една от грешките при миенето на зъбите е да го правите веднага след консумация на кисели храни. При тези услови зъбите са чувствителни и миенето им може да доведе до ерозия. Най-разумното решение, което можете да вземете, е да изплакнете с вода и да изчакате един час слюнката да елиминира киселинността, останала в устата. 

8. Не използвате конец за зъби или междузъбни четки 

Много хора забравят да почистват междузъбното пространство, където хранителните остатъци и бактериите могат да се скрият. Конецът за зъби и интерденталните (междузъбни) четки са важни инструменти за поддържане на здравите зъби и венци. 

Запомнете! Спазването на правилната техника за миене и избягването на гореизброените грешки е от съществено значение за поддържане на устното здраве. Помислете за тях следващия път, когато се заемете с почистване на зъбите си и усетете разликата във вашата усмивка и устно здраве.