Автор
Елена Ангелова

Защо бебето не спи добре: Топ 5 грешки, които допускат родителите

Важно е родителите да се научат да забелязват признаците на умора на бебето си. Или поне приблизително да знаят насоките за времето на събуждане на децата на различна възраст. 

Например до 4 месеца децата могат да останат будни за не повече от два часа между дремките без преумора. А на 7 месеца вече говорим за три часа бодърстване. И така – грешките: 

Детето е поставено в леглото твърде късно 

Нашите деца често играят до 21-22 часа и заспиват близо до 12 през нощта. Проучвания показват, че децата, които си лягат късно, спят по-лошо и се събуждат по-често през нощта. Оптималното време за лягане за повечето деца е от 19 до 21 часа. 

Биоритмите на децата и условията на живот на повечето семейства са насочени към ранно сутрешно ставане. А ранното лягане дава възможност на детето да получи напълно необходимата му норма нощен сън. 

Родителите хранят детето, докато го приспиват 

По този начин те допринасят за създаване у него на асоциация заспиване = хранене. През първите месеци от живота е нормално и естествено бебето да заспива по време на хранене. Но в по-напреднала възраст това причинява чести събуждания през нощта. Детето се събужда след всеки цикъл на сън (който е 40 минути до 1,5 часа). За да заспи отново, трябва да му се даде нещо за ядене. Бебето не е гладно, но не знае как може да заспи без храна. 

Проблемът едва ли ще изчезне от само себе си - майките заменят кърменето с шише мляко, айрян, компот или вода. След 9 месеца почти всички деца вече може да не се хранят през нощта, но понякога продължават да го правят до 2-4 години „по навик“. 

Родителите оставят светлината в спалнята на бебето включена 

„Хормонът на съня“ - мелатонин, който ни помага да спим добре, се разрушава на светлината. Препоръката и за деца, и възрастни е нощем да спят на пълна тъмнина. Разбира се, можете да отворите врата или да открехнете завеса, за да оставите късче светлина в стаята, ако е необходимо. Но не говорим за постоянно светеща нощна лампа. 

Приспиват децата си с твърде много джаджи 

Децата често имат свободен достъп до всевъзможни джаджи. Това е удобно – така детето може да се занимава дълго време самостоятелно. И е много сладко: съвсем до неотдавна беше толкова мъничко, но на една годинка вече знае кой бутон да натисне. 

Но джаджите водят до прекомерна стимулация на мозъка на бебето. Поради това децата се превъзбуждат и не могат да обработят толкова много информация. В резултат на това идва по-трудно и по-дълго заспиване и по-често събуждане. 

Препоръчително е изобщо да не давате на детето си джаджи до тригодишна възраст (което почти не се наблюдава в съвременните ни реалности). А след това да ги използвате само за кратко време и не по-късно от час и половина преди лягане. 

Родителите не спазват дневен режим 

Някои възрастни възприемат спазването на режим като остатък от миналото. Детето според тях трябва да се адаптира към съвременния ритъм на живот. Но това не винаги се получава. Има деца, които са гъвкави, повече или по-малко лесно се адаптират към социалния живот на родителите си. 

Но повечето деца се нуждаят от предсказуем дневен режим, за да се чувстват спокойни. Не говорим за твърд режим с невъзможност за превключване дори за пет минути. Но предвидимият, обичаен ритъм на сън и будност е важен. Много е полезно както за бебето, така и за ученика (и дори за възрастен), ако времето за ставане сутрин и лягане вечер е постоянно. 

Тогава бебето ви ще заспива по-бързо и ще спи по-спокойно. 

Автор: Елена Мурадова, letidor.ru