Автор
Елена Ангелова

Как да научим бебето си да говори отрано и красиво

Бебето расте и всяка майка и татко очакват с нетърпение момента, в който то ще проговори. Първата тактика на родителите е да оставят всичко да върви по пътя си и спокойно да изчакат мига, в който малкото човече ще проговори самичко. Това обаче не е неразумно. 

Не губете време 

Речта на детето трябва да се развива още от момента, в който се роди. Родителите му помагат, понякога без да го осъзнават. Чувствителното сърце на майката ѝ подсказва, че трябва да говори с детето си и да му обяснява нещата, които се случват около него. Носете бебето си на ръце и му обяснявайте какво се случва наоколо. В първите месеци зрението на децата не е достатъчно остро, за да виждат всичко ясно, но за тях е важно да чуват гласа на майка си. 

Първата година от живота е най-важна за формирането на мозъчните центрове, отговорни за речта. На тригодишна възраст тези области на мозъка вече са напълно оформени. Така че не пропускайте най-благоприятния период да обучавате бебето си да говори. 

Типична грешка на майките и бащите е да се фокусират върху успехите на съседските деца. Но всеки човек е индивидуален. Няма нужда да гледате как се развиват другите и да сравнявате вашите с тях. Ако обаче все пак родителите смятат, че синът или дъщерята им са силно забавени в развитието си, е необходимо незабавно да се консултират с детски логопед. 

Основни етапи от развитието на речта 

Родителите помагат на децата си на всеки етап от развитието им. Първият звук, който бебето издава, е плач. С течение на времето интонациите на плача стават разнообразни, а майките и другите близки хора се научават да разпознават тези нюанси на настроението в звука, неговата височина и тоналност. 

Когато бебето е на възраст между три и шест месеца, то започва да гука. Обича да произнася гласните „ааа“, „ууу“. Важно е в такъв момент да се обърнете към детето си, като го стимулирате да общува. На четири месеца се появява бебешкото говорене. На този етап е полезно да запознаете бебето със звуците на природата, да му четете приказки и да му пускате неутрална музика. 

Седеммесечното бебе вече разбира речта на хората наблизо и може да сравнява думите с предметите. Речникът му е приблизително от десет думи. Това позволява на родителите да съставят най-простите изречения от две думи, например, "майко, ела". Вашият речник ще расте всеки ден. За да разширите хоризонтите си и да увеличите речника си, е полезно редовно да учите с бебето у дома, както и да участвате в специализирани класове в групи в център за ранно развитие на децата. 

На година и половина детето вече може да поставя думите правилно и ясно да произнася окончанията. Дори в този случай и ако имате голям речников запас, не трябва да спирате да изучавате развитието на речта му: тези усилия трябва да бъдат систематични. До двегодишна възраст средно статистическото дете вече използва около двеста думи. От този момент нататък родителите могат свободно да говорят с детето си, като по този начин му попълват запаса от думички. 

Общи препоръки за развитие на речта на бебетата 

- Говорете често с децата си. 
- Опитайте се да поддържате гласа си плавен, нежен и спокоен. 
- Произнасяйте думите възможно най-ясно, така че детето да усеща артикулацията им. 
- Полезно е да показвате на децата всякакви предмети и да произнасяте пред него техните имена. 

Децата често опростяват имената на отделни думи и срички и ги превръщат в свой бебешки език. Ако ги повтаряте в този им вид след тях, вие затвърждавате неправилното им произношение. По-правилно е внимателно, но упорито да назовавате винаги правилно думите пред бебето си. 

Източник: rebenokdogoda.ru