Автор
Антония Михайлова

Коя е Юлия Навалная: Единствената жена, която Алексей Навални е обичал през целия си живот

"Първата дама на опозицията" и "жената на декабриста" – така руската преса нарича Юлия Навалная. 

Затворническият руски опозиционер и отявлен критик на Кремъл - Алексей Навални, почина в петък в затвора на Арктическия кръг. След смъртта му Юлия Навалная сподели снимка, на която той я целува по челото с надпис "Обичам те". 

View post on Instagram
 

Ето какво знаем за нея...

Медиите описват Юлия навалная като "първата дама" на руската опозиция. 47-годишната московчанка завършва "Международни икономически отношения". След завършването си работи в няколко банки, а след това - в мебелния бизнес. С Алексей Навални тя се запознава в Турция по време на почивка през 1998 г., а две години по-късно двамата си казват "Да". Когато политическата кариера на съпруга ѝ тръгва нагоре, Навалная оставя настрана собствените си професионални стремежи, посвещавайки се на подкрепата на неговата кауза. Юлия застава до Алексей в усилията му да разкрие корупцията в Кремъл. Тя дори се повява на няколко публични ангажимента от негово име. 

Навалная привлича световното внимание през 2020 г., когато съпругът ѝ е откаран по спешност в болница след съмнение за отравяне. Когато лекарите от болницата в Омск отказват да разрешат опозиционерът да бъде транспортиран в Германия, Юлия изпраща отворено писмо до президента Путин. След упорита борба с властите тя успява да измъкне любимия си от страната. 

View post on Instagram
 

Малко след като Алексей Навални излиза от кома и започва да се възстановява, той публикува трогателно послание в социалните мрежи: "Юлия ми пееше песни, пускаше музика... Говореше весело и се смееше, разказваше ми... Всяко нейно посещение буквално се превръщаше в лечебно, а очакването засилваше този ефект. И каквото и да е научно-медицинско обяснение, сега знам, от собствен опит – любовта изцелява и връща към живот. Юлия, ти ме спаси и нека запишат това в учебниците по невробиология!" 

Няколко независими руски медии я обявяват за "Герой на годината", за 2020 г. заради отказа ѝ да се преклони пред волята на руските власти. И така, повече от 20 години, Юлия неотменно подкрепя съпруга си по трънливия му политически път. Тя споделя възгледите му, но не търси публичност. Придружава го на митинги, а докато Алексей е в ареста, обяснява на сина и дъщеря им за какво се бори татко им. "Не се омъжих за перспективен юрист, нито за опозиционен лидер. Омъжих се за млад човек на име Алексей, с когото още от самото начало ми беше ясно, че са възможни резки обрати, така че за мен нищо неочаквано не се е случило", признава тя в интервю по-рано. 

View post on Instagram
 

Навалная често споделя снимки от семейния си живот с двете си деца Дария и Захар, родени през 2001 г. и 2008 г. Наследниците на Навални израстват в хармония, но в същото време и в дисциплина. Родителите им мечтаят да им дадат добро образование в чужбина. И целта е постигната. Дария завършва средното си образование в Русия, а през 2019 г. заминава за Калифорния и постъпва в Станфордския университет. Дария активно поддържа свой блог, откъдето неведнъж призовава сънародниците си, които мечтаят за добро образование в чужбина, да не се страхуват да се запишат в чуждестранни университети. Тя активно се интересува от социология, психология и комуникации, но политиката не ѝ е страст. След като завърши обучението си, дъщерята на Алексей възнамерява да се завърне в Русия. 

Що се отнася до 16-годишния Захар, подобно на сестра си, основното си образование завършва в Русия. За него се знае, че е изключително любознателен и прилежен ученик. Според някои източници момчето живее в САЩ, а според други – в Германия. 

View post on Instagram
 

Когато Алексей е арестуван след завръщането си в Русия през януари 2021 г. и процесът започва, съпругата му го подкрепя през цялото време, присъствайки на всяко заседание. През февруари 2021 г., март 2022 г. и август 2023 г. Навални е осъден от три московски съдилища на общо 30 години лишаване от свобода. 

Първо от следствения арест, а след това – от колонията, Алексей не спира да пише трогателни писма до Юлия, изпълнени с любов и вяра, че двамата отново ще бъдат заедно. Тя също пише на любимия си, но писмата така и не достигат до него. В живота на политика не е имало други сериозни връзки. Той е живял цял живот, обичайки една жена – Юлия Навалная. 

View post on Instagram
 
Едно по-различно обяснение в любов: Алексей Навални проговори от затвора
НОВИНИ
Автор Ева Григорова

Едно по-различно обяснение в любов: Алексей Навални проговори от затвора

Автор Ева Григорова

След новината за смъртта на съпруга ѝ на 16 февруари 2024 г., Юлия Навалная изнася реч на Мюнхенската конференция по сигурността, в която изразява съмнението си към смъртта на своя съпруг, тъй като информацията идва от руски правителствени източници. "Не можем да вярваме на Путин и на правителството на Путин. Те винаги лъжат", казва разплаканата Юлия. "Но ако това е вярно, искам Путин, цялото му обкръжение, приятелите на Путин, неговото правителство да знаят, че ще бъдат държани отговорни за това, което направиха на страната ни, на семейството ми, на съпруга ми. И този ден ще дойде много скоро", отбеляза тя. 

Юлия Навалная призова международната общност да се обедини срещу това, което тя определи като "ужасния режим" на Русия. "Искам да призова цялата световна общност да се съберем и да победим това зло, този ужасяващ режим, който имаме в Русия в момента. Както този режим, така и Владимир Путин трябва да понесат лична отговорност за всички ужасни неща, които направиха на моята страна, на нашата страна, на Русия, през последните години", заяви още тя. Онези, които познават Юлия отблизо, я определят като смела и непоколебима. Алексей признава неведнъж – жена му е неговият най-добър приятел и единствената жена, която е обичал с цялото си сърце.

View post on Instagram