Автор
Веселина Петрова

Внукът на Слава Севрюкова: Наследството на баба ми изчезна

Руслан Русев е потомък на легендарната ясновидка Слава Севрюкова. Той е неин внук и до ден днешен живее и работи в селската ѝ къща край Своге.

„Баба ми Слава е сестра на моя дядо. Т.е. по втора съребрена линия аз съм неин внук. Спомените ми от нея са доста епизодични, защото тя живееше на друго място, а и често бе доста ангажирана със срещи и пътувания, в това число и зад граница. Доста пребиваваше в Русия, участваше в различни експерименти и изследвания на база нейната пророческа дарба. Случи се обаче едно голямо съвпадение, при което датата на моята сватба съвпадна с нейния рожден ден (5 декември). Това бе една голяма случайност или пък не, предвид това, че години по-късно ми се яви насън. А и после, по стечение на обстоятелствата, се преместих да живея и работя в едно село около Своге точно в къщата, която бе лично нейна собственост“, разказва внукът на Севрюкова.

На сватбата му навремето тя му направила предсказание, че за него тежките дни тепърва предстоят. Излязла права, защото му се родил син, който после починал от сърце, като дори проф. Чирков не могъл да го спаси. Русев за пръв път дава яснота какво се е случило и с наследството на невероятната ясновидка, като уточнява, че общо 26 души носят кръвта ѝ по различни роднински линии.

„Апартаментът и всичко, което бе нейна собственост, бе поделено по равно между всички наследници. Но то не бе много.“, разкрива внукът на ясновидката.

Известно е, че навремето Слава е живяла в схлупена къщичка в кв. „Овча купел“, а после е била компенсирана с апартамент наблизо, в който живеела до последно.

„Когато се спомина, заедно с роднините отидохме в апартамента и видяхме, че почти всичко, което тя притежаваше, а то не беше много – най-различни книги, едно скромно легло, стол, маса, бяха изнесени нанякъде. Не знам за хората, които са я посещавали преди това, с кого е имала своите уговорки и за какво?“, възмущава се наследникът на феномена.

Най-ценното от изчезналото наследство обаче са записките на Севрюкова, в които тя е записала своите предсказания.

„Те реално изчезнаха. Някои допускат, че са останали при доц. Иво Лозенски – физикът, с когото тя работеше. Но той също почина наскоро и сега нищо не се знае кое къде е вече и у кого е“, споделя Русев.

Днес в къщата на Слава край Своге, която е все още в автентичния си вид, внукът на Севрюкова изработва целебни картини с естествени материали. Дори лекари, светила в медицината, ползвали неговите творби в кабинетите си, защото имали истински лечебни сили.