Автор
Кристина Кирова

31% "Други": Когато българинът си слуша чалга, но го е срам да си каже

Готово и скандално - резултатите от първото детайлно представително национално проучване за музикалните предпочитания на българина. Тази сутрин бе съобщено, че в страната се слуша 17% "поп фолк", 15% "поп", 14% "естрада", 12% "рок", 6% "народна музика", 5% "класическа музика" и феноменално конкретният победител е "Други", като в него влизали "електронна, сръбска, джаз".

Добре, ясно е, че за средностатистическия човек в страната е повече от срамно да слуша "поп фолк", разговорно "чалга", макар и за него в повечето случаи страшен купон в петък вечер означава да хвърля салфетки в Студентски град под бесни балкански ритми и с чаша евтин алкохол в ръка, но по-странното е, когато разделянето на жанровете се случва на принципа, напомнящ за някогашните запознанства по чата "слушам всичко без опера и народно".

Интересно е разделението между "поп" и "естрада". Да обяснявам ли разликите, или липсата на такива? То затова и разликата между двете в това проучване е 1%. Добре, де, да направя една вметка, за която анкетираните със сигурност не са осъзнали при отговора на въпроса "поп" или "естрада", че може да съществува. Естрада е музиката до 90-те години, която е била предназначена за изпълнения на живо - по естради, на събития, чествания. По-късно популярната музика става просто "попмузика". От музикална гледна точка, сещате се, разликата я няма. Дори рокът е спадал към естрадата в миналото. Мисля, че изчерпахме този въпрос.

Да ги видим тези 17% поп фолк. Така - колко от вас слушат чалга и си го заявяват категорично и твърдят, че слушат само тази музика? Не са толкова много и този резултат все повече подсказва, че чалгата си е тук, местата за мятане на салфетки и всякакви други културни дейности са си все така пълни, но сякаш искат да ни успокоят, че не е точно така.

А и кой слуша само един жанр? Няма такава история като "рок и нищо друго" или поне при много хора няма.

Сега да си дойдем на думата - каква е тази работа с определението "Други"? Каква е тази работа с изброяването на примери за жанрове, подредени "електронна, сръбска, джаз"? Ама наистина не разбирам, какво означава "сръбска музика". Може би ще се изненадате, но в Сърбия най-вероятно също се създава рок, джаз и всякакви други стилове. Сръбското не се изчерпва до Лепа Брена и Драгана Миркович. Просто до нас това достига, а това, което авторът е искал да каже в това проучване, си е чист "поп фолк". И ако ще го караме по региони по света, тая анкета ще стане безкрайна...

Джазът е след деветата дупка на кавала някъде. Не че го е заслужил, ама отвсякъде е в "Други", при това на последно място - след "сръбското". Най-вероятно защото много хора смятат, че това е "елитарна", спокойна, абе музика за "разбирачи". Което далеч не е така, но предполагам, че тук работата е била да се каже "българите слушат българска музика", пък джазът звучи някак доста западно.

В заключение - хубавото е, че тук се споменава, че българите все повече оценяват музиката и все повече свикват, че за нея се плащат абонаменти в платформите. И каквото и да си говорим, това е изкуство, без значение на какъв е език е, без значение какви са изразните средства. Стига тя да прави живота ни по-красив и да дава криле на душите ни в този забързан свят.