Автор
Веселина Петрова

След сътресенията с Кейт и Чарлз: Нова криза в кралското семейство

Влиятелният вестник Sun - най-четеният таблоид във Великобритания - написа в неделя, че кралското семейство е "в криза" на фона на съобщенията, че кралица Камила си взима почивка от задълженията си тази седмица.

В момента кралицата-консорт се опитва да запълни липсата от присъствието на Чарлз заради диагнозата му - рак.

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, в момента също е извън строя, възстановявайки се от тежка коремна операция. Тя беше уловена от папараци в понеделник, а Sky News съобщи във вторник, че ще присъства на „Trooping The Colour“ – церемониалното събитие за честване на официалния рожден ден на монарха – на 8 юни.

Това е първият потвърден официален ангажимент на Кейт от известно време насам. Отсъствието ѝ предизвика трескави спекулации в социалните медии. Кралски говорител каза пред новинарските организации миналата седмица, че Кейт продължава да се справя „добре“, като същевременно повтори, че ще бъдат предоставени само „значителни актуализации“ относно състоянието ѝ.

Съпругът на Кейт - принц Уилям, неочаквано се оттегли от възпоменателната служба за покойния гръцки крал Константин през февруари, посочвайки като причина "личен въпрос". Това допълнително разпали спекулациите, относно здравословното състояние на кралските особи на Великобритания.

View post on Instagram
 

Майкъл Коул, кралски кореспондент на BBC, каза, че последните събития разкриват „колко оголен е сега кралският шкаф“.

Със смъртта на кралица Елизабет II през 2022 г. и заминаването на принц Хари и съпругата му Меган за САЩ през 2020 г. има по-малко членове на кралското семейство, които да са на разположение, когато нещата станат трудни.

Бивш правителствен сътрудник казва, че отсъствието на кралските особи може да удари по общественото настроение, пише Една.

"Ако хората са притеснени, несигурни или загрижени за състоянието на монархията, мисля, че това оказва влияние върху настроенията относно управляващата партия и като цяло върху начина, по който хората се чувстват“, казва той.