Автор
Антония Михайлова

Днес е ​Неделя месопустна - начало на Великденския пост

Според Православния календар днес е Неделя месопустна - с този ден се поставя началото на Великденските пости. Той винаги е осем седмици преди Великден. Неговата дата е подвижна и е в неделя. Тази година празникът е на 10 март.

Нарича се още Месни заговезни. В религиозния календар денят се отбелязва като Неделята на Страшния съд.

В различните краища на България Месни Заговезни са наричани по различен начин – Месна Заговезна, Малки Заговезни, Месници, Кокошкини пустове.

Името на този ден се определя от традиционната вечеря от месо. Най-често приготвяните гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло, извара), баница с месо.

Днес е Голяма задушница. Отдаваме почит към починалите
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Днес е Голяма задушница. Отдаваме почит към починалите

Автор Woman.bg

След Неделя месопустна се заговява – не се яде месо до Великден. Разрешена е млечна храна, яйца и риба до следващата седмица, когато са Сирни Заговезни.

Седмицата между Месни Заговезни и Сирни Заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост, който продължава 40 дни. Разрешено е да се ядат яйца и млечни продукти. Това са и последните дни на веселие преди началото на най-строгите пости през годината. Следващата неделя са Сирни Заговезни - ден, в който си прощаваме волните или неволни грехове.