Автор
Евелин Попадийна

Вечният въпрос: Колко често трябва да перем дънките

Дънките са основна част от гардероба ни. Със сигурност поне веднъж сте се питали колко често трябва да се перат.

Ако говорим за устойчивост, животът на денима има много лоша репутация. Това се дължи на багрилата, които се използват в производството им, токсични химикали и огромното количество вода, което е необходимо за производството на един чифт. Всъщност, за да бъде произведен един чифт дънки, са необходими около 7600 литра вода. В това число включваме и производството на памук.

Голяма част от модните марки се опитват да се справят с този проблем. Дори съществува марка, която произвежда устойчив деним, произведен от органично отгледан памук и алтернативни материали като лиоцел (текстилно влакно, което е идентично с памука, но се произвежда по химически път от целулоза).

За да бъдем по-екологични, а и да запазим любимия си чифт дънки трябва да се придържаме към няколко прости правила за поддръжка на тази материя:

- Вместо да ги перете, оставете дънките си във фризера за няколко дни. По този начин ще убиете бактериите и миризмите, а и дънките ви ще изглеждат като нови.

- Прането трябва да е със студена вода, а сушилня е абсолютно забранена. Сушенето на дънките по традиционния начин отнема повече време, но така спасяваме природата от емисиите на парникови газове.

- Не използвайте препарати против петна.


Следващия път, когато купувате нови дънки, обърнете внимание на материята, кройката и шевовете, изберете най-качествените. Така ще се погрижите за природата, а и ще можете да ги носите по-дълго.

Вредно или задължително: Да перем дрехите, обърнати наопаки
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Вредно или задължително: Да перем дрехите, обърнати наопаки

Автор Евелин Попадийна