Автор
Веселина Петрова

5 важни правила за разведени родители

Всяка раздяла или развод крият подводни камъни, когато има и общи деца. Установено е, че в началото детето реагира на подобни новини гневно или просто се затваря в себе си. С течение на времето обаче, ако подходите правилно, то ще преодолее негативните емоции.

Поддържайте здравословен диалог с другия родител

Това е може би най-трудното при една раздяла, но в името на децата трябва да се постараете. За да не страдат малчуганите. Най-лесно е да общувате с бившия по практични проблеми. Много е важно навреме да споделите с детето, че има промяна и мама и тате вече няма да живеят заедно. Бъдете търпеливи.

Не се проваляйте в родителските си задължения

Помогнете на малчо да разбере, че сте направили всичко възможно да спасите семейството, но раздялата е най-добрият вариант. За всички. И обяснете, че то няма никаква вина за възникналата ситуация. Дайте да разбере, че винаги ще бъдете до него.

Не молете детето да избира

Уважавайте другия родител. Разбира се, понякога е трудно да се запазят отношенията, но поне не карайте детето да избира. Иначе всичко това ще се отрази твърде негативно на детето ви.

Не се правете на жертва

Опитайте се да включите другия родител в избора на училище, допълнителни курсове, когато трябва да решавате нещо, свързано със здравето на детето. Единственото изключение от това правило е в случай, че единият родител получи изключително право на попечителство, пише Обекти.

Отнасяйте се с уважение към детето и неговото мнение

Уважението и лоялността към детето са понятия, които никога не трябва да липсват. Ако успеете да съхраните това, за малчугана ще бъде по-лесно да премине без сътресения през промените. Абсолютно не се препоръчва да възпрепятствате комуникацията на детето с другия родител и да го насочвате към негативни реакции, вместо към ползотворен диалог. За него мама и татко винаги ще останат родители, независимо, че вече не са заедно.