Автор
Антония Михайлова

Защо децата обичат да пробват дрехите на родителите си

Всички ли деца обичат игрите, свързани с обличане на дрехите на мама или татко? Защо го правят? Приемливо ли е това, или не? На тези въпроси отговаря пред Wday.ru психологът и писател Татяна Огнева-Салвони. Тя споделя защо децата наистина обичат да пробват обувките на мама или вратовръзките на татко.

Засилване на връзката дете-родител

Според експерти в областта на психологията децата със стабилна привързаност към родителите си играят на обличане, когато е наличен емоционален контакт и силен взаимен обмен помежду им. Установено е още, че детето по-често е заинтригувано към нещата на онзи родител, към когото е най-силно привързан в даден момент. Сякаш наследникът иска да влезе в „кожата“ на родителя си, за да види какво е да си мама или татко и как изглежда светът през техните очи.

Това поведение е свързано с един от етапите на подсъзнателна подготовка на детето за навлизането му в зряла възраст. В играта децата изиграват не само всички етапи от представата си за света на големите, но и всичките си страхове и тревоги, свързани с порастването. В същото време, обличайки дрехите на възрастните, те виждат перспектива за това колко още им трябва, за да пораснат. Това им дава усещане за някаква здравословна предопределеност за бъдещето и чувство за самоувереност.

Превключване на емоционалното състояние

Обличането на дрехите на родителите е и форма на самозащита. Да играеш с нещата на любим възрастен е същото като да си с него, да си играеш с него лично. Може да забележим остатъчни ефекти от този защитен механизъм дори в зряла възраст - когато например пазим нещо, което в действителност вече няма стойност, но е безценно за нас, защото е принадлежало на нашата скъпа майка или татко.

Това е така нареченият „преходен обект“ - превключване на емоционалното състояние на човека.

Да вземем например човек, който пази часовника на баща си далеч от любопитни очи. За този човек въпросният часовник е по-ценен от най-скъпия артикул в света заради сантименталната стойност на предмета.

Това е мощен психологически ресурс за човек. Затова е и важно малкото човече да има възможността да играе с нещата на родителите си. Едно мъниче, допуснато в големия свят на възрастните, придобива по-голяма увереност спрямо самото себе си и своето бъдещо "Аз" в света на възрастните.

Какво да правим, ако детето ни е в депресия
МАМА И ДЕТЕ
Автор Веселина Петрова

Какво да правим, ако детето ни е в депресия

Автор Веселина Петрова

Не забранявайте на децата си да се интересуват от вашите вещи

Не бива да забранявате на детето си да се запознае с ваша вещ. Ако то е любопитно, обяснете му за какво е гривната, която носите или за какво служи четката, с която решите косата си. Забраната от ваша страна да се докосва до вещите ви, може само да навреди на неговото емоционално състояние, всявайки му чувство на страх, безпокойство и несигурност, категорични са специалистите. Обясяването на предназначението на всяко нещо в живота е метод на общуване и създаване на по-здрава връзка както между родител - дете, така и между дете и света около него. Когато малката ви дъщеря иска да разбере какво е да носиш такава дълга рокля, за какво служи тази брошка или защо мама постоянно си слага гланц на устните, не спестявайте отговорите си. Комуникирайте, обяснявайте, кажете ѝ в кой момент е хубаво една дама да започне да се грижи за себе си и да се чувства уверена и красива жена.

Интересното е, че детето усеща с някакво шесто чувство кое е най-любимото нещо за мама или татко и то автоматично става любимо и за него. Бъдете до децата си, когато те имат най-много нужда от вас, говорете с тях по всякакви теми, бъдете част от тяхното личностно развитие, израстване и опознаване на живота и света около тях.