Автор
Веселина Петрова

Знаете ли до какво води детската самота

"Детската самота е като меч, който ранява сърцето на дете", казва Толстой. За съжаление самотата в детството става причина за много болести и в по-късна възраст.Децата ни общуват с връстници, в училище, в парка, докато спортуват. Но въпреки това те могат да се чувстват самотни. Периодът от живота, който разделя детството и юношеството, е изпълнен с промени, някои от които са наистина дълбоки. Наследниците ни сменят училища, среда, имат различна степен на натовареност.Резултатите от различни изследвания показват, че около три до четири от десет деца до 15-годишна възраст се чувстват самотни.

Момичетата обикновено са по-самотни от момчетата. Самотата е много по-често срещана и натрапчива като състояние, ако: детето има увреждане; ако родителите не отделят достатъчно време или един от тях е в депресия; ако детето е тормозено в детската градина или в училище; ако предпочита виртуалните контакти пред физическите; ако е с различна сексуална ориентация.Детската самота, освен че има значително въздействие върху психическото благополучие, е и рисков фактор за физическо заболяване. Ето защо, за да може да помогнем на децата, които страдат от самота, трябва да знаем как да я открием.Хората, които се чувстват самотни, често умират рано, независимо от това колко пари печелят, образованието, което имат, техния пол или етническа принадлежност.

Причината за това е, че самотата води до хипертония, възпаление, медиирано от С-реактивен протеин, повишен индекс на телесна маса и обиколка на талията.Когато самотните деца пораснат, тяхната самота може да стане хронична и да изпитат психиатрични симптоми. Признаците на тревожност или злоупотреба с вещества, заедно с депресията, са най-често откриваните групи клинични единици в тези случаи.

Как да помогнете на детето си, ако е самотно?Насърчавайте детето да общува с други деца, да спортува, да има интереси, различни от тези в училище.Комуникирайте с детето си. Колкото повече, толкова по-добре. Опитвайте се да общувате с възрастни, които имат деца на сходна възраст.