Автор
Ева Григорова

Ето как крал Чарлз се пошегува със свой доброжелател на Великден

Крал Чарлз отправи неочакван отговор към свой доброжелател, който го призова да „продължава да върви уверено напред“ по време на изненадваща разходка след годишната църковна служба на Великден в замъка Уиндзор.

Монархът, заедно с кралица Камила и няколко други негови кралски роднини, направи най-значимата си поява досега, откакто разкри диагнозата си рак, като присъства на службата в параклиса "Сейнт Джордж" по случай католическия Великден. Охраната на събитието бе позволила на малка тълпа от доброжелатели да се събере в близост до стените на замъка и след службата Чарлз и Камила отидоха да ги поздравят.

Двамата се ръкуваха с множеството, като един член на обществото каза на краля, който е подложен на лечение от рак: „Всички те подкрепяме, всички пазим гърба ти“. Докато кралят си проправяше път покрай редицата от доброжелатели, един мъж трогателно му каза: „Честит Великден, Ваше Величество. Продължавайте все така, продължавайте все така, никога не се предавайте.“ А Чарлз неочаквано отговори и се пошегува: „Трябва да се подчинявам на моите инструкции!“

Източник от двореца каза: „Днес беше важна стъпка. Както може да се види, кралят реагира много окуражаващо на лечението през последните седмици и по този начин неговите лекари успяха леко да коригират насоките си относно това, което Негово Величество сега може да предприеме, включително присъствие на великденската служба и поздрав към доброжелателите, които любезно се бяха появили, за да изразят своята подкрепа."

Източникът продължи: „Лечението на Негово Величество продължава и предпазливостта, разбира се, е девизът, но тъй като плановете за графика му се отправят към лятото, ние се надяваме да видим повече от тези внимателно калибрирани стъпки към възобновяване на някои публични задължения за Краля, с направени корекции, където е необходимо. Нищо няма да бъде потвърдено до наближаване на времето, плановете остават в движение и подлежат на медицински указания, но има голяма надежда и оптимизъм както от лекарите, така и от пациента."

„Въпреки че кралят, разбира се, изпълняваше всичките си официални задължения насаме и беше сниман на редица по-малки ангажименти в двореца, да се надяваме, че присъствието му на Великден е предложило по-голяма обществена увереност, че Негово Величество се справя добре и че пътят напред изглежда много положително."

Чарлз получава лечение за неразкрита форма на рак от началото на февруари, след като беше лекуван за увеличена простата в същата болница, където принцесата на Уелс бе подложена на коремна операция. Принц Уилям, Кейт и техните деца принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис не присъстваха на службата след диагнозата рак на Кейт, която беше разкрита миналата седмица. Семейство Уелс прекарва Великденските празници заедно, докато се приспособяват към диагнозата на Кейт, която беше открита при следоперативни тестове след тежката ѝ коремна операция.

В емоционално видео съобщение миналата седмица Кейт говори за „огромния шок“, след като тестовете идентифицираха рак след операцията и „невероятно тежките няколко месеца“, които семейството ѝ е преживяло.

Твърди се, че Чарлз се „гордее“ със своята „любима“ снаха и с нейната „смелост“ да говори за своето лечение и поддържа близък контакт с нея през последните няколко седмици. Думи на подкрепа дойдоха и от принц Хари и Меган Маркъл, които казаха: „Пожелаваме здраве и изцеление на Кейт и семейството и се надяваме, че могат да го направят насаме и в мир.“