Автор
Теодор Муховски

Разтърсваща промяна в монархията: Защо Кейт реши да направи видео изявление пред цял свят

Тази година Уиндзор ще стане свидетел на един много различен Великден. Миналия път видяхме пълно присъствие на кралското семейство под пролетното слънце в параклиса "Сейнт Джордж". Основната грижа тогава беше обратното броене до коронацията.

Тази година вероятно ще видим краля и кралицата, но здравословното състояние на Чарлз Трети изисква много по-малко хора, които да присъстват около него.

Принцесата на Уелс и нейното семейство изобщо не се очакват да присъстват. Те искат да се възползват максимално от великденските празници и да изпълнят трите желания на Кейт: време, пространство и уединение.

Съществуват естествени страхове и тревоги, породени от всяка ракова диагноза. Но фактът, че двама високопоставени членове на кралското семейство преживяват това паралелно, кара всички да изтръпват.

Освен това, племенничките на краля, принцесите Беатрис и Юджини - и двете много близки с братовчедите си – са се сплотили около майка си Сара, херцогинята на Йорк, тъй като тя също се подлага на лечение от коварната болест.

Въпреки това, както кралят, така и принцесата на Уелс дадоха ясно да се разбере, че ще се справят успешно със здравните предизвикателства.

В домакинството на краля постоянно се тревожат как да понижат работното натоварване, което той самият няма желание да намалява. На фона на мрачната обстановка, той е силно подкрепян и обсипван от купища с картички с пожелания за добро здраве от цял свят.

Това, което вече е пределно ясно, е дълбочината и силата на британската привързаност към монархията. Това е и напомняне за огромния принос на кралското семейство за това, което политиците наричат "мека сила" на нацията.

Световната реакция на новината от миналата седмица от принцесата на Уелс изненада дори ветераните в кралските среди. Американската телевизия CBS прекъсна излъчването на ключов баскетболен мач, Белият дом направи лични изявления, а принцесата започна да събира милиарди посещения в интернет - това са само напомняния, че монархията е много повече от знаменитости с корони.

В личен план диагнозата на принцесата също така сближи краля с по-големия му син и дори с Катрин.

Чарлз отдавна се възхищава на начина, по който тя понася нападките на кралския живот, отглежда внуците му и изгражда задълбочено портфолио от благотворителни дейности. Той дойде да я види минимум два пъти, придружен от Камила.

На следващия ден след записа покани Катрин на обяд в замъка, несъмнено за да я подкрепи.

Стана ясно, че справянето на краля с неговата собствена диагноза е изиграло ключова роля за решението на принцесата да излъчи видеото си. Първоначално и тя, и принц Уилям бяха твърдо за запазване на информационното затъмнение след първоначалното ѝ изявление за коремната операция през януари.

С течение на времето Кейт проумя, че примерът на краля за разумна и пестелива откровеност в крайна сметка е за предпочитане пред това да се позволи на спекулациите да завладеят обществото.

В предишното изявление относно здравословното състояние на принцесата се казваше, че е малко вероятно тя да се върне към публичните си задължения "след Великден". След като откритият впоследствие рак доведе до курс на превантивна химиотерапия от края на февруари, този график стана неприемлив.

Домакинството на принца и принцесата в двореца Кенсингтън също претърпя значителни кадрови промени.

Към това се прибавя и скандалът около редактираната снимка от "Неделята на майката", както и новината за разследване на потенциален пробив в медицинските ѝ данни - изключително притеснителна мисъл за всеки човек - така се получи допълнителен стрес в и без това напрегнатия ѝ живот.

Наблюдава се тиха, но твърда промяна в тона към по-прозрачен и по-близък стил на управление. Пример за това е подходът му към здравословните му проблеми. Никой не си е представял деня, в който бюлетинът на двореца ще съдържа думите "уголемена простата".

А когато се разбра за диагнозата му - рак, той не се опита да я "замаже". Кралят може да промени начина, по който изпълнява задълженията си, но не самите задължения. Нито една основна конституционна роля не беше засегната.

Не са предоставени точни данни за рака му от съображения за поверителност (това, което е направено, не може да бъде отменено).

Непосредствено след поставянето на диагнозата той се оттегли в Сандрингам. Сега Негово Величество се движи между различни резиденции - включително Хайгроув и замъка Уиндзор. Провежда повече лични аудиенции, не само с министър-председателя, но и с посланиците.

С цел да потуши спекулациите: Кейт написала цялата си реч за битката с рака „сама, много бързо“
ЗВЕЗДИ
Автор Ева Григорова

С цел да потуши спекулациите: Кейт написала цялата си реч за битката с рака „сама, много бързо“

Автор Ева Григорова