Автор
Кристина Кирова

Самотен и на ръба да се разплаче: Първият Великден на Чарлз III след диагнозата

Британското кралско семейство отбеляза първия си необичаен Великден, а експертите са категорични, че крал Чарлз III се е чувствал самотен и натъжен. По традиция всички членове на фамилията присъстват на празничната служба в параклиса "Сейнт Джордж". Но тази година беше много по-различно, след като кралят и принцесата на Уелс бяха диагностицирани с рак.

Негово Величество обаче намери сили да присъства на събитието и това беше първият му официален ангажимент след новината, че и той, и Кейт се борят със заболяването.

Медиите във Великобритания са във възторг от куража на Чарлз и с възхита пишат, че той изглежда и най-вероятно се чувства добре, въпреки всичко през което минава през последните месеци. От една страна той е подложен на лечение, което е твърде вероятно да дава положителен резултат, но от друга истината е, че семейството беше подложено на непрестанен стрес, страховити спекулации и крайно любопитство от страна на целия свят. Неведнъж в световните медии беше споменато, че в момента кралското семейства минава през "безпрецедентна криза" и това със сигурност дава отражение върху психичното и душевно състояние на Чарлз. И експертите забелязаха това от кадрите от Великден през уикенда.

Той направи опит да възвърне усещането за стабилност на монархията - действие, в което майка му Елизабет, бе безгрешна. Негово Величество се усмихваше на поданиците, разговаряше с тях, но в кратките моменти, в които е бил сам и мислел, че остава незабелязан, изглежда изморен и мрачен.

Съобщава се, че Чарлз е предпочел да се настани далеч от останалите в параклиса, единствено съпругата му Камила била до него. Вероятно от съображения за здравето му, тъй като той все още минава през курс химиотерапия.

Някога на Великденската служба виждахме цялото семейство усмихнато и задружно, но тази година на празника присъстваха единствено принц Едуард, принцеса Ан и принц Андрю. Сара Фъргюсън, която между другото също бе диагностицирана с онкологично заболяване наскоро, също бе на службата.

Отсъствието на Уилям, Кейт и трите им деца беше повече от забележимо. Макар и да бе очаквано, липсата им беше осезаема. И някак тъжна. И със сигурност се е отразила на Чарлз, за когото експертите казват, че е изглеждал сякаш е на ръба да се разплаче.

Според почитателите на кралската фамилия, Уилям е постъпил правилно, като е предпочел да остане до Кейт с трите им деца. Други пък припомниха, че принцът нямаше нищо против да се появи на червения килим на БАФТА. Изглежда, че кралската фамилия ще трябва да поработи по репутацията си.