Автор
Веселина Петрова

Да манипулирате другите не е хубаво, но да манипулирате себе си е и вредно за здравето

Напоследък все по-често се убеждавам, че за повечето си несигурности и провали съм си виновна само и единствено аз. Затова тук ви предлагаме три признака, по които можете да познаете, че манипулирате сами себе си и така се въртите в кръг...

Ако за всичко обвинявате себе си...


Имате ли чувството, че сте отговорни за всичкото зло в света и в своя собствен живот? Е, вероятно грешите. Страдате от гузна съвест и постоянно се чувствате така, сякаш сте длъжни да поправите нещо – макар вие изобщо да не сте виновни... Мислите, че си въобразяватеЕдин от най-явните признаци за самоманипулация е, когато престанете да вярвате в собствените си мисли и чувства. Потискате емоциите и си втълпявате, че нещата не са толкова черни, макар всъщност да се чувствате тотално зле. Дайте воля на чувствата си, те имат право на съществуване.

Търсите извинения за лошото отношение и поведение на другитеЗа добрите човешки взаимоотношения винаги са нужни двама души. Ако постоянно търсите извинения за действията и постъпките на другите – например, защо правят или не правят нещо спрямо вас, манипулирате сами себе си.

И накрая, да обобщим какво означава самоманипулацията... Това е съзнателен или несъзнателен процес, при който индивидът се опитва да влияе върху собствените си мисли, чувства или начин на поведение. При това може да става дума да превърне отрицателните мисли в положителни, да изкорени вредни навици или сам да се мотивира, пише Obekti.