Автор
Веселина Петрова

Въпрос с повишена трудност: Какъв домашен любимец да си вземете

Идва момент, когато детето пожелава домашен любимец. Или директно донася у дома, намерено на улицата бебе коте или кученце. Разбира се, не всички родители реагират с радост на подобно искане или изненада. Но има и такива, които са готови веднага да удовлетворят мечтата на детето да си има своя животинка у дома.Защо е важно да помислим добре, преди да подарим на детето така желаното куче, коте, папагал, зайче или нещо друго? Защото целият ви живот ще се промени. И трябва да бъдете готови - както психически, така и физически за тази промяна. Домашният любимец е като член на семейството. Трябва да имате достатъчно време за него и неговите нужди.

Знаете ли кои са най-подходящите животни в зависимост от темперамента на детето, или навиците на семейството? Например, котката е интроверт, кучето е екстроверт. Котките са диви егоисти, те винаги зачитат само себе си. Кучетата, напротив, са весели, общителни натури, които са обременени от самотата. Котките се смятат за почти център на Вселената, докато самочувствието на кучето, зависи пряко от настроението на собственика, пише Актуално.

Как любимците помагат на малчугана да расте и на какво го учат?
Всъщност всеки един домашен любимец учи детето на отговорност, грижа и любов.В определен момент идва и раздялата с любимото куче или коте. Тя е винаги тежка, а за едно дете може да бъде изключително стресиращо събитие. Има ли правилен начин, по който да обясним на детето защо неговият приятел вече не е жив? Разбира се, че има. Помогнете на детето да сподели и преживее болката от загубата, но също така го насърчете да продължи да обича животните и да помисли за нов четириног или пернат приятел, когато е готово. Защото животът продължава.