Автор
Веселина Петрова

Ето какво трябва да хапвате, ако сте с Хашимото

Имате проблем с щитовидната жлеза? Едно от нещата, които трябва да направите, е да промените начина си на хранене.

Разбира се, освен за влизане в добра форма, диетите ни помагат и да бъдем по-здрави. Например, хранителният режим, чиято цел е да помогне на хората да се справят с Хашимото.

Ако сте с Хашимотото, вашата щитовидна жлеза е възпалена и отслабена. Извадете от менюто си всички храни, съдържащи големи количества йод.

Морска храна, риба, яйца, водорасли, суши, йодирана сол, готови хранителни продукти с йодирана сол (внимателно проучете съставките на ястията), обикновено краве мляко, соево, слънчогледово и рапично масло, фъстъци, брашно, сладко, колбаси, бързо хранене, солени и мазни храни - всичко това трябва да бъде табу за вас.

Диетата с ниско съдържание на йод ще ви помогне да облекчите стреса, на който е подложена щитовидната жлеза.

Диетата за Хашимото „учи“ тялото ви да се справя отново с йода и този процес се случва чрез набавяне на необходимите елементи и витамини, които намаляват възпалението.

Диетата се състои от плодове (особено цитрусови плодове, праскови, ананаси, ябълки), зеленчуци (препоръчително е да включите в диетата зеленчуци без скорбяла: тиквички, моркови, аспержи, чушки, домати, артишок, броколи, авокадо); горски плодове; зехтин и ленено масло; чесън и лук; червено месо; корнишони, кисело зеле, кимчи; рибата може да бъде включена в диетата, но не повече от 2 пъти седмично.

Добавете витамини C, E, D, омега-3, цинк , желязо и селен след като се консултирате с личния си лекар.

Ключът към елиминирането на всяко заболяване е правилното, балансирано хранене, съобразено с нуждите и особеностите на тялото, казват специалистите. Послушайте ги!