Автор
Ева Григорова

5-те правила на закуската, която ще подпомогне хормоналния ви баланс

Закуската, като първото хранене за денонощието, задава тон за метаболитните процеси и хормоналния баланс през целия ден - така че е важно тя да съдържа правилните съставки.

Ето някои основни причини закуската да е важна за здравето на хормоните и защо не трябва да я пропускате:

Регулиране на кръвната захар: След гладуването по време на сън тялото се нуждае от глюкоза за енергия. Консумирането на балансирана закуска с въглехидрати, протеини и здравословни мазнини осигурява стабилно снабдяване с глюкоза, предотвратявайки пикове и сривове в нивата на кръвната захар.

Подкрепа за метаболизма: Закуската дава тласък на метаболизма, сигнализирайки на тялото, че е време да започне да изгаря калории за енергия. Това може да допринесе за управление на теглото и цялостното метаболитно здраве.

Регулиране на кортизола: Кортизолът, често наричан хормон на стреса, следва естествен циркаден ритъм с по-високи нива сутрин. Богатата на полезни вещества закуска може да помогне за модулиране на нивата на кортизол, насърчавайки здравословен баланс през целия ден.

Хормонална синхронизация: Включването на закуска в дневния режим помага за синхронизирането на циркадните ритми, като съгласува вътрешния часовник на тялото с външни сигнали като дневна светлина. Тази синхронизация е от съществено значение за оптималното хормонално здраве.

Прием на хранителни вещества: Добре подбраната закуска осигурява основни хранителни вещества като витамини и минерали. Тези хранителни вещества са от решаващо значение за производството и регулирането на различни хормони в тялото.

Как да планирате закуска, която да се отрази положително на хормоналното ви здраве

Ето някои насоки какво да включите във вашата закуска:

  1. Дайте приоритет на протеините
Богатите на протеини закуски помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и ви поддържат сити по-дълго. Затова е препоръчително да залагате на закуски, които съдържат протеини, включително омлети, кишове и кисело мляко. През останалата част от деня хапвайте висококачествени растителни протеинови източници (като тофу и бобови растения) и опции за животински протеини като риба, пиле и месо. Тези разнообразни протеинови източници играят решаваща роля в осигуряването на незаменимите аминокиселини, необходими за регулацията и синтеза на хормони.

  1. Заложете на сложните въглехидрати и фибрите

Пълнозърнестите храни и фибрите също основополагащи за здравословната за хормоните закуска. Един от любимите ни източници са овесените ядки, които са богати на фибри и насърчават стабилното освобождаване на енергия, без да причиняват бързи скокове на кръвната захар.

  1. Добавяйте здравословни мазнини в умерени количества

Здравословните мазнини също играят ключова роля в синтеза на хормоните, като допринасят за цялостното здраве на организма. Варианти като авокадо, ядки и семена са страхотни (въпреки че ако основната ви цел е загуба на тегло, е по-добре да ограничите приема на тези здравословни мазнини, въпреки техните полезни свойства).

  1. Помислете как да включите повече плодове в закуската си

Пресните плодове като горски плодове, ябълки и цитруси - с ниско съдържание на захар и изобилие от хранителни вещества - са чудесно допълнение към закуска, поддържаща хормоналния ви баланс. Тези плодове предлагат естествена сладост, без да предизвикват значителни колебания на кръвната захар. Въпреки това е важно да се отбележи, че плодовете се нуждаят от "приятели", по-специално зеленчуците, за да се оптимизира контролът на кръвната захар.

Съчетаването на плодове със зеленчуци може допълнително да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар поради съдържанието на фибри и балансираните хранителни профили.

Ето и няколко идейни комбинации между плодове и зеленчуци:

Грозде и целина: Гроздето е богато на антиоксиданти, докато целината осигурява фибри и витамини. Тази комбинация поддържа здравето на сърцето и храносмилателната функция.

Боровинки и листни зеленчуци: Боровинките са пълни с антиоксиданти и витамини, а листните зеленчуци предлагат основни хранителни вещества като желязо и калций. Тази комбинация поддържа цялостното имунно здраве и здравината на костите.

Ябълки и пръчици от моркови: Ябълките осигуряват диетични фибри и антиоксиданти, докато морковите предлагат бета-каротин и витамин К. Тази комбинация насърчава здравето на храносмилането.

Манго и чушки: Мангото съдържа витамини А и С, а чушките осигуряват антиоксиданти и витамин B6. Това сдвояване поддържа имунното здраве и подпомага енергийния метаболизъм.

  1. Допълнете закуската си с подходящи подправки и не забравяйте за хидратацията

Поръсете канела върху овесените си ядки или включете куркума в ястията си с яйца; билките и подправките не само подобряват вкуса, но и предлагат множество ползи за здравето.

Хидратацията също остава от решаващо значение, така че помислете за опции като билкови чайове или вода, за да започнете деня по най-добрия начин.

Опитайте се да включите някои от тези съвети в първото си хранене за деня, за да поставите здрава основа на вашето хормонално здраве и за да се погрижите за цялостното си благосъстояние.