Автор
Антония Михайлова

5-те принципа на Кейт Мидълтън за отглеждане на деца, които всяка майка трябва да следва

Кралските деца винаги са под голямо обществено внимание. Ето защо е толкова важно обноските им да са безупречни, както и поведението им в обществото. Освен на кралски експерти обаче, наследниците на Кейт и Уилям дължат до голяма степен възпитанието си на принцесата на Уелс. А тя със сигурност знае как правилно да се справи с детската истерия и да откликне на виковете и молбите на малчуганите си.

Например именно Кейт направи популярен метода за общуване с децата на нивото на очите им. Така, както е известно, от психологическа гледна точка, децата възприемат информацията много по-добре, ако се приеме, че с тях се общува на равни начала.

Ирина Белкина - експерт, практикуващ психолог и психоаналитик, ни подсказва какви други принципи използва Кейт при отглеждането на Луис, Шарлот и Джордж. Според специалиста методите на принцесата се базират на основните и най-важни нужди на децата.

Безопасност

Кейт Мидълтън използва специален подход, който изключва участието на деца в разрешаването на проблеми и конфликти на възрастните. Основната нужда от безопасност е ключова за всяко дете. Тя е основата, върху която се гради целият му живот, а всичко останало е само допълнение. Защото най-важно е децата да се чувстват сигурни в семейството си.

Усещането за безопасност на едно дете е възможност то да бъде себе си, да се наслаждава на детството, да изследва света около себе си, да учи нови неща и да се развива пълноценно. В същото време родителите трябва да поемат отговорност за решаването на външни проблеми и конфликти, без да въвличат децата си в тях.

Идеалната картина е, когато в семейството цари мир и хармония, а детето може да расте и да се развива свободно. Често обаче родителите по различни причини въвличат децата си в проблемите си, поставяйки ги пред избор или принуждавайки ги да заемат страната на един от родителите. Това създава стрес и нестабилност в живота на детето, принуждавайки го да се изправя пред проблемите на възрастните и да се стреми да ги решава без достатъчно умения и опит. Ето защо е толкова важно детството да бъде предпазено от ненужни емоционални натоварвания и детето да расте пълноценно, без да се тревожи за отговорностите, които възрастните носят. Това е принципът, на който Кейт винаги акцентира.

Време

Следващата важна необходимост е времето. И тук нямаме предвид само часове, прекарани в игри или разходки. Става въпрос за качеството на времето, което родителят прекарва с детето – не само да присъства физически, но и да бъде възможно най-внимателен и ангажиран към неговите интереси. Кейт винаги се опитва да споделя свободното време с децата си. Херцогинята организира съвместни разходки, пикници и играе на настолни игри с децата. И го прави с желание и всеотдайност.

Изследвания сочат, че децата нямат толкова нужда родителите им да прекарват много време с тях, колкото това време да бъде прекарано качествено.

За кралското семейство времето е от особено значение, затова те никога не го губят. Всяка минута, прекарана с децата ви, е качествено време, когато родителите са напълно ангажирани с живота на детето.

Подаръците

Третият принцип на Кейт за отглеждане на деца е свързан с подаръците. Тук не става дума само за глезене на дете, а за изграждане на специално отношение към жестовете, възпитаващо у децата усет към това да направиш някого щастлив и радостен, да го накараш да се чувства значим и ценен. Децата не се учат, че подаръците трябва да се заслужат. За наследниците на британското кралско семейство те представляват проява на внимание и грижа към тях. Психолозите в кралското семейство са категорични, че проявите на подобни мили жестове в никакъв случай не разглезва децата, а възпитава у тях чувство на съпричастност и желание и те самите да даряват радост и да бъдат грижовни към другите.

А това умение се формира в ранна детска възраст. Децата развиват разбирането, че даването и получаването на подаръци е много повече от материално богатство.

Никога не сравнявай детето си с друго дете

Един от важните моменти в родителството е приемането на детето и неговата индивидуалност. В семейството на Кейт и Уилям родителите приемат децата си такива, каквито са и не се опитват да ги променят или сравняват с другите. По този начин родителите изграждат основа за разбиране на безусловната любов.

Както всички знаем, безусловната любов е нещо, към което хората се стремят през целия си живот. Именно чрез отношенията с родителите децата могат да го почувстват истински. Независимо от успеха, оценките, постиженията, за родителите децата винаги ще са на първо място без право на сравнение.

Дори перфектните деца на Кейт и Уилям понякога могат да получат оценка 3, което може да е тъжно, но родителите правят разлика между ситуацията и отношението си към детето. Да, Кейт и Уилям може да са разочаровани, но те ще обичат детето и ще му вдъхнат вяра в способностите му и усещането, че то винаги може да разчита на тях и тяхната подкрепа.

Ето какви са били емоционалните думи на Кейт Мидълтън към децата ѝ след диагнозата
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Ето какви са били емоционалните думи на Кейт Мидълтън към децата ѝ след диагнозата

Автор Евелин Попадийна

Никога не говори с негативни определения към децата си

В семейството на херцозите на Уелс е прието да не се говори негативно за децата им. Кейт и Уилям вярват в своите наследници и винаги ще намерят начин да ги похвалят за добра постъпка или да изразяват подкрепата си. Негативните фрази като „не можеш да се справиш“, „можеш да постигнеш много повече“, „прекалено си бавен“ са абсолютно табу.

Ключът към кралското семейство е приемането, разбирането и любовта от родителите. Това фундаментално чувство на подкрепа и разбиране изгражда увереност и насърчава развитието на здравословно самочувствие при децата на Кейт. Родителите излъчват и усещат това основно чувство на любов и приемане. Следователно техните деца могат уверено да вървят през живота, да поемат отговорност и да действат без страх или неувереност.

Запомнете, че децата не просто слушат думите, те повтарят действията на родителите си като истински майстори на копирането. Ето защо е толкова важно, освен всичко друго, да образовате първо себе си, а след това детето.