Автор
Веселина Петрова

Мързеливо ли е поколението Z, или просто държи на важните неща

Хората, родени между 1995 и 2010 г., често са наричани поколението Z. Очаквано точно те трябва да запълнят големия дефицит на работна ръка. Но представителите на това поколение имат малко по-различни разбирания за работа, обяснява германската обществена телевизия ARD в свой материал по темата, пише Deutsche Welle.

"Чувствам се по-добре на работното място, ако имам достатъчно време и за други неща. Свободно време, време за семейството и приятелите", казва Леа Поос. 23-годишната германка е студентка и работи почасово във филмова компания в Майнц. Така тя е постигнала мечтания баланс между работата и личен живот.

Висшето училище в Майнц изследва отношението на поколението Z към кариерата и стига до заключението, че за неговите представители балансът между работа и личен живот е изключително важен.

Авторите на изследването се допитват до студенти, които вече имат опит и на работния пазар. Близо 77% от тях посочват баланса между работа и свободно време като най-важния критерий за избор на работно място. На второ място е адекватното заплащане. За Леа удовлетворението на работното място е точно толкова важно, колкото и заплащането. Но ако трябва да избира, с приоритет за нея би бил здравословният баланс между работа и личен живот. Тя не би работила над 35 часа в седмицата. Работодателят ѝ няма проблем с това.
"Когато направите съответните отстъпки пред младите служители, те идват на работа с различна енергия. Съвсем различно е, ако смятат, че са използвани само като евтина работна ръка", подчертава той пред ARD.

Но други работодатели не са на същото мнение. За тях балансът между работно време и личен живот не е "нищо повече от егоизъм".

Все по-често хората не искат да работят през уикенда или в почивни дни. Но кой да работи тогава?

Към 2022 година 40 процента от предприятията в Германия казват, че имат недостиг на персонал. Не всички представители на поколението Z обаче са против пълното работно време. И са доста критични към идеята за четиридневна работна седмица - например в сферата на строителството. "Кой ще достроява апартамента в петия ден?", пита 26-годишен мъж.

Леа Поос не е съгласна с обвиненията, че нейното поколение няма желание да работи, че е разглезено и има твърде много изисквания към работодателите. Тя ходи на работа с удоволствие, но просто по различен начин. Според нея обаче служителите винаги трябва да настояват за подобрения.

Компанията, в която Леа Поос работи, е успешна въпреки гъвкавите условия, които предлага. Или по-скоро - благодарение на тях. Това потвърждава и генералният директор Тийдеман. Според него по-гъвкавото работно време дори им помага да се справят с проблема с недостига на кадри, тъй като така при тях има повече кандидати. Той не е съгласен и с обвиненията, че поколение Z застрашава благосъстоянието на германците с изискванията си. "Който работи най-много, получава най-много пари? Тази сметка според мен няма да е валидна в бъдеще", казваТийдеман пред ARD.