Автор
Евелин Попадийна

Как се създава чудовище: Мрачната история на О Джей Симпсън

О Джей Симпсън даде на света „Процесът на века“ и полицейско преследване, което остави холивудските филми на стартовата линия. Така и не избяга от лошата слава, която повечето американци смятаха, че напълно заслужава. Лошото момче на Америка си отиде на 76 години от рак на 10.04.2024 г., в дома си в Лас Вегас.

О Джей Симпсън е роден на 9 юли 1947 г., израства в мрачен апартамент в Сан Франциско. Семейството му е толкова бедно, че развива рахит и трябва да носи стоманени скоби на краката си. Знае се, че баща му е бил хомосексуален и известна драг кралица, който впоследствие умира от СПИН.

О Джей обаче се превръща в един от най-известните играчи на американски футбол в страната. През 1973 г., когато е звездата на отбора на Бъфало Билс, е обявен за най-ценния играч на НФЛ.

Личният му живот обаче не е толкова блестящ. Жени се за Марьорит, любовта му от гимназията, от която има три деца. Най-малката дъщеря при инцидент пада в басейн, едва на две години и повече не излиза от там.

През 1977 г., докато все още е женен, се запознава с Никол Браун, която е сервитьорка в нощен клуб в Бевърли Хилс и двамата започват афера. О Джей се развежда и през 1985 г. се жени за Никол. Бракът им продължава само седем години, а от любовта им се раждат две деца.

През годините Никол многократно е споделяла с приятели, че съпругът ѝ е много ревнив и постоянно се гневи. Неведнъж е звъняла в полицията, след побоите от страна на съпруга ѝ, но на него му се е разминавало, защото е „Звездата на Америка“. След особено жесток побой на Нова година през 1989 г. обаче, тя е намерена пребита и полугола, скрита в храстите пред дома им и ридаеща, че той ще я убие. Симпсън бива задържан, но часове по-късно е освободен с глоба и пробация. Насилието, психическо и физическо, продължава чак до 1992 г., когато двойката се развежда.

Две години по-късно, на 12 юни 1994 г., Никол Браун Симпсън и неин приятел Рон Голдман са били нападнати пред дома ѝ. Гледката е била плашеща – гърлото на Никол било прерязано, почти обезглавена, а г-н Голдман бил намушкан няколко пъти в гърба.

Оръжието на убийствата така и не е намерено, но полицията открива окървавена ръкавица за голф, Симпсън бил запален играч, на местопрестъплението. Открити са още различни доказателства като косми, кръв и влакна, които насочват разследващите към О Джей Симпсън.

Когато полицията му дава шанс да се предаде сам, той бяга с белия си джип, по който са открити следи от кръвта на Никол. Негов много добър приятел Ал Каулингс шофира, а О Джей се вози легнал на задната седалка, насочил пистолет към главата си и повтаряйки, че ще се самоубие. Следва дълго преследване по магистралите на Южна Калифорния, което се превръща в световна новина, а мостовете на магистралите са претъпкани със зрители, които искат да наблюдават екшъна на живо. След 90-минутно преследване в крайна сметка Симпсън е задържан в къщата на майка му.

Процесът му продължава от ноември 1994 г. до октомври 1995 г. и е наречен „Процесът на века“. Тогава Симпсън създава и прословутия „отбор мечта“, като наема едни от най-добрите адвокати в цяла Америка, сред които Робърт Кардашиян и Джони Лий Кокран, които сами по себе си станаха знаменитости.

По време на процеса прокурорите представят куп доказателства, че точно той е извършителят на двойното убийство. Защитата, обаче, има план за действие и обръща нещата в своя полза – поддържайки тезата, че това е расистко мотивирано обвинение. „Благодарение“ на тях, цяла Америка се разделя на две – тези, които подкрепят Симпсън, по-голямата част афроамериканци и такива, които вярват, че е виновен.  Всичко това постигат, като обвиняват един от полицаите в расизъм и твърдят, че той е „подхвърлил“ едната ръкавица, намерена в двора на футболиста. Също така се оказва, че снимковите доказателства са били изгубени, а ДНК пробите са били съхранявани неправилно.

Когато прокурорите карат Симпсън да пробва ръкавицата, той се затруднява да я сложи, тъй като е твърде малка. Не коментираме факта, че е била от естествена кожа и напоена с кръв. Тогава Кокран, адвокат на защитата, казва фразата „Ако ръкавицата не пасва, трябва да оправдаете“, която остава в историята.

И точно това се случва… Заседателите обсъждат само три часа и отсъждат присъдата -  невинен.

По-късно обаче той бива признат за виновен за смъртта на Никол Симпсън и Рон Голдман в граждански процес, заведен от семействата на жертвите, и му е наредено да плати обезщетение в размер на 33,5 милиона долара.

През 2006 г. пише книга – If I Did It: Confessions Of The Killer. Въпреки твърденията, че е „хипотетичен разказ“ за убийствата, които самият той отрича, книгата може да се определи като признание за престъпленията му.

През 2008 г. отново е в съда, този път за кражба и е осъден на 9 години. През 2017 г., е освободен условно и се връща във Флорида.

О Джей Симпсън така и не успява да избяга от печалната слава на това двойно убийство. Някои хора смятат, че подобно на други бивши ветерани от американския футбол, склонността му към насилие се корени в мозъчно увреждане, което може да се е получило по време на игра.

Що се отнася до здравето му, изглежда Симпсън не е желал да се знае за болестта му. През февруари той отрече съобщение на местната новинарска станция в Лас Вегас, че е бил диагностициран с рак на простата и бил подложен на химиотерапия. Той дори засне видео, в което се смее и казва: „Не, дори не съм в болница“.

Дали трагичният живот на О Джей Симпсън се дължи на тежкото детство, или ударите в главата от футбола, можем само да гадаем.