Автор
Антония Михайлова

Божи - удивителната история на бездомното куче, което само обикаля света с обществения транспор

Виждали ли сте бездомни кучета в градския транспорт? В метрото например, едва ли. Наскоро обаче именно в подземната железопътна линия на Истанбул се появи наистина необичайно куче, което е просто невъзможно да не забележите.

Първо, то е огромно и много напомня на породата анадолска овчарка, която е една от най-големите породи на Земята. Второ, кучето е изключително интелигентен пътник, спазващ всички правила - позволява на пътниците да излязат от вагона, стои отдясно на ескалатора и дори отстъпва мястото си, ако вагонът е претъпкан. И не на последно място - днес то е истинска сензация в социалните мрежи.

Името му е Божи - куче, което освен в метро се е научило да пътува ​​в трамвай и дори на ферибот. Всеки ден, от 2021 г. насам, това изключително създание носи радост на пътниците, които бързат за работа.

Впечатлени от поведението на този чудат пътешественик, още с първите му появи в обществения транспорт пътниците, смятайки, че кучето е изгубено, започнали да правят снимки и да ги публикуват в интернет, надявайки се да открият собственика му.

View post on Instagram
 

Истанбулските власти също забелязали кучето и установили, че то няма собственик. На всичкото отгоре кучето се оказало толкова умно и безвредно, че решили, вместо да го затворят в приют, да го оставят на свобода, изследвайки феномена.

За целта властите сложили нашийник на кучето с новото му име - Божи (така наричат ​​централните вагони на метрото в Турция, където най-често четириногият пътешественик бил забелязван), и поставили чип на ухото му, с който да проследяват местоположението му.

View post on Instagram
 

Оказало се, че Божи имал невероятен пъстър живот. Той прекарвал целия ден в пътуване из Истанбул, използвайки различни видове транспорт! Возел се в автобус, градските влакове, метрото и понякога дори вземал ферибота, за да отиде до островите.

Божи изминавал около 30 км на ден. Намирал приятели навсякъде, които го хранели. Този любител на градския транспорт обаче не се задържал никъде за дълго. Изглежда любимото му място била централната линия на истанбулското метро, ​​по която Божи обичал да се вози напред-назад.

Вълнуващата история на Том, който обиколи света за 7 години с кучето Савана
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Вълнуващата история на Том, който обиколи света за 7 години с кучето Савана

Автор Антония Михайлова

След като проучили пътищата на Божи, истанбулското метро решило да го вземе под крилото си. Кучето било заведено на ветеринарен лекар, било стерилизирано и получавало дневна дажба вкусна храна за четириноги. Вече три години косматият пътешественик е талисман на градския транспорт в Истанбул.Славата му е нараснала толкова, че днес той вече има акаунт в Туитър и Инстаграм с десетки хиляди последователи, които редовно публикуват снимки и видеа с приключенията на този невероятен герой.

View post on Instagram
 

През 2022 г. Божи е осиновен от състрадателния бизнесмен Йомер Коч. Озовал се в любящ дом, домашният любимец със свободолюбив дух сега се радва на най-доброто от двата свята - насигурно убежище, където да се прибира и да тича на воля, и на свободата да се скита из забележителностите на космополитния Истанбул.

Любимецът на цяла Турция се появи отново през март 2024 г., когато беше забелязан в Лондон да се качва на автобус - доказателство, че страстта му към пътуванията не си е отишла. Историята на Божи е вдъхновяващо послание, че дори и най-волнокрилите души могат да намерят място, което да чувстват за свой дом, без да се отказват от страстта си към изследванията и приключенията.

View post on Instagram