Автор
Веселина Петрова

Ето защо жените имат нужда от повече сън, отколкото мъжете

Знаете ли, че мъжете и жените имат нужда от различно количество сън? Дамите имат нужда от 12-13 минути повече от мъжете. Каква е причината?

Дамите страдат повече, ако са си недоспали. И е възможно да се получат усложнения като безсъние и синдром на неспокойните крака.

Половите разлики в съня възникват по време на пубертета. За разлика от мъжете, жените в тийнейджърска възраст пропускат препоръчителните 8 часа сън дневно. При тях също така има по-голяма склонност към други състояния като депресия, които допринасят за лошо качество на съня, съобщава puls.

Проблемите със съня са особено разпространени по време на големи хормонални промени в живота на жената, като менструация, бременност и менопауза. Една трета от дамите изпитват спазми, главоболие и подуване на корема, които причиняват нарушения на съня по време на менструалния им цикъл. Жените с тежък предменструален синдром по-често съобщават за тревожни сънища, сънливост, умора и проблеми с концентрацията.

Безсънието води до трудно заспиване през цялата нощ. В резултат на това, страдащите не се чувстват бодри при събуждане и изпитват трудности през деня. Жените са с 40% по-склонни да страдат от безсъние, отколкото мъжете.

Дамите са и по-склонни да изпитат симптоми на сънливост през деня.

Синдромът на неспокойните крака причинява усещане за изтръпване в краката, което се появява, когато човек легне, последвано от движение на краката с цел намаляване на дискомфорта.