Автор
Теодор Муховски

Хранене, сън и баня: Ето как японците живеят над 100 години

Ако искате да живеете по-дълго и да сте по-здрави, време е да научите как да удължите живота си по примера на японците. 

По данни на Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи на Япония броят на дълголетниците за първи път през 2023 г. ще надхвърли 85 хил. души. Въз основа на статистическите данни в страната е имало 80 450 граждани, чиято възраст е 100 и повече години. Между другото, това е с 916 души повече, отколкото през миналата година. 

Повече от дълголетниците са жени. Дълголетните представителки на нежния пол в страната на изгряващото слънце съставляват 88% от всички дълголетници в света. 

Япония започва да регистрира броя на дълголетниците през 1963 г. По това време в страната живеят само 153 души на възраст 100 и повече години. Но през 1988 г. броят им нараства до 10 000. Японските жени живеят средно до 87,45 години, а мъжете - до 81,41 години. 

Защо японците живеят толкова дълго и не остаряват? 

Факт е, че жителите на Япония се отнасят сериозно към начина си на живот. 

Първо, те внимателно следят здравето си и при първите признаци на някакво заболяване веднага отиват на лекар. Освен това всяка година се подлагат и на рутинни профилактични прегледи. 

Вторият фактор за дълголетието на жителите на тази страна е здравословното хранене. Практически никой японец не яде мазна и калорична храна. Диетолозите смятат, че диетата на японците е най-здравословната и благоприятства дълголетието. Те отдават предпочитание на пресни, здравословни храни и ястия, които почти никога не се овкусяват с подправки. Ядат много по-малко сол от останалите народи. 

Третата причина е пълноценният, здрав сън. Японците си лягат и се събуждат рано, спазват стриктно режима на деня и живеят буквално по часовник. 

Четвъртата причина е любовта към горещата вана. Преди да си легнат, японците обичат да се къпят в гореща вода. А това, според лекарите и експертите, има добър ефект върху организма като цяло. 

Петата причина е активният начин на живот. Спорт, спорт и пак спорт. Японците практикуват и съчетават различни видове активни дейности. 

Между другото, миналата година почина най-възрастната жителка на планетата Кане Танаке от Фукуока, която беше на 118 години и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. 

Японката е живяла в старчески дом, където е спазвала строг режим. Според признанията на Кане, тайната на нейното дълголетие се криела в ранното ставане, добрата храна и часовете по математика. Това съобщава интернет порталът CNN.

97-годишна фитнес икона сподели своята супер закуска за дълголетие
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

97-годишна фитнес икона сподели своята супер закуска за дълголетие

Автор Ева Григорова