Автор
Веселина Петрова

Монако - малката държава в Европа, където живеят най-дълголетните хора в света

Има места в света, където хората, по една или друга причина, живеят по-дълго. Знаете ли кои са най-дълголетните нации в света? По данни на ООН, цитирани от Express, европейска държава е на първо място.

Монако. Знаете ли, че тук средната продължителност на живота е 87 години? дали причина за това е средиземноморската диета или пък всичко се дължи на философията на местните хора, не можем да кажем. Но пък любопитна подробност е, че една трета от хората тук са милионери.

Хонг Конг. Да, хората тук са дълголетници. Според много специалисти причина за това е диетата на югоизточна Азия, която е една от най-здравословните в света.

Макао. Малкият административен регион на Китай е със средна продължителност на живота от 85 години. А казват, че в Китай има твърде много стрес?

Япония. Окинава е част от Сините зони, където има голям процент хора, които доживяват до 100 години. Според мнозина това се дължи на философията на живот.

Лихтенщайн. Малка, но щастлива и дълголетна държава, в която хората се радват на чист въздух и много добри здравни грижи.

Швейцария. Да, тук стандартът е висок, има страхотна здравна система, чист въздух и някакво всеобщо усещане за благополучие. Швейцарците се нареждат на шесто място в света по продължителност на живот.

Сингапур. И тук водещите фактори за голямата продължителност на живота са като тези в Южна Корея - ефективна здравна система и балансирано хранене.

Италия. Средната продължителност на живота тук е 84 години. Факт обаче е, че на Ботуша живеят необичайно висок брой столетници.

Южна Корея. Освен здравословното хранене, добрата здравна система е другият важен фактор за дългия живот на хората тук.

Испания. Средиземноморската диета, много време, прекарано навън и благоприятният климат вкарват испанците в класацията на ключовото 10-о място.