Автор
Woman.bg

Японската кухня: Пътешествие през вкуса и историята

Казват, че храната е прозорец към душата на една нация. От своя страна пък японската кухня е не просто начин на хранене, а философия, съчетаваща в себе си сезонни продукти и естетика. Тя еволюира през вековете, като е повлияна както от географското положение, така и от религиозните вярвания и културните традиции на страната. Оризът например е в основата на японската кухня още от праисторически времена, като до 7. век, японците са се хранели предимно с растителна храна, риба и морски дарове.

Ако обичате да опознавате нови култури, в този материал ще се запознаете с някои основни кулинарни щрихи от Страната на изгряващото слънце. Също така ще откриете и няколко отлични предложения от тематичната седмица на Lid, която за първи път представя такива екзотични изкушения, с които може да си приготвите у дома вкусни и автентични за тази страна ястия.

Суши

снимка: Envato
снимка: Envato

Едно от най-популярните ястия, което определено успява да впечатли със своя вкус, милиони любители на хубавата храна по света, е сушито. Това великолепно ястие има хилядолетна история, тръгнала от Югоизточна Азия. Първоначално се е приготвяло с ферментирала риба, а оризът е бил използван като консервант. С течение на времето обаче методът се е усъвършенствал, а оризът е станал неразделна част от него. Днес сушито се прави в разнообразни вариации и вкусове. Класическото се приготвя с оцетен ориз, оформен в хапки, които са гарнирани с различни комбинации от риба, морски дарове, зеленчуци и други добавки.

Кои са едни от основните предложения през тази седмица в Lidl, които можете да използвате за приготвяне на суши? - специален ориз за суши в опаковка от 500 г на цена 2,39 лв., риба тон в опаковка от 190 г на цена 5,99 лв., майонеза за суши 520 мл за 7,99 лв., японски соев сос 150 мл. за 2,99 лв., нори листа от водорасли за 2,99 лв. и суши кит с всичко необходимо за приготвяне за 14,99 лв.

Гьоза

Това са вид японски пържени или печени кнедли, приготвени с тънка обвивка от тесто и плънка от месо, зеленчуци или морски дарове, като те са идеално решение за предястие, основно ястие или лека закуска. За тях се смята се, че са пренесени в Япония през 13.век от монголските нашественици, като по това време те са били истински гурме фурор на територията на друга страна в Източна Азия - Китай. Гьоза могат да бъдат пържени (най-популярните), печени или варени, като в плънката могат да съдържат свинско или пилешко месо, различни зеленчуци, както и морски дарове като сьомга, скариди, миди и други.

През тази седмица в Lidl ще откриете - гьоза в опаковка от 400 г на цена 5,49 лв., сос за гьоза 250 мл за 3,99 лв., терияки сос 250 мл отново за 3,99 лв. и тематично пилешко филе с чили 500 г за 8,99 лв.

Уиски и други типични напитки за Япония

снимка: Envato
снимка: Envato

С нарастващата си популярност японското уиски се превръща в предпочитана алтернатива за ценителите на това питие и в това няма нищо случайно. Неговият стил е известен с финес, елегантност и балансирани вкусове, често с плодови, флорални и пикантни нотки. Именно с този непринуден, но изпъкващ източен характер, японското уиски печели своята слава по редица международни конкурси.

Кои напитки от далечна Япония може да откриете през тази седмица в Lidl? - японско уиски AKANAGI в бутилка 700 мл и 40% aлх. на цена 29,99 лв. оризова напитка с матча 330 мл за 1,99 лв., безалкохолна напитка Череша 750 мл за 2,99 лв., екзотична напитка 330 мл в различни видове за 2,49 лв. и още много други предложения.

Японската кухня е не просто храна, а културно преживяване, съчетаващо история, традиции и естетика. Свежите сезонни продукти, изкусните техники за приготвяне и вниманието към детайла я превръщат в истински пир за сетивата, а благодарение на Lidl и тематичната седмица на веригата може да се потопите в автентичния вкус на тази далечна страна. Да ви е сладко и наздраве, или както казват японците 乾杯 (乾杯 (Kanpai)!

(в материала има продуктово позициониране)