Наближава Великден. И всички започваме да се вълнуваме за този светъл празник. А сред основните ни драми са цените на продуктите, без които Великден няма да бъде същият...
Седмици преди празника се коментират цените на яйцата, агнешкото, козунаците... По медии, социални мрежи и други лични профили известни готвачи защитават скъпите и ексклузивни специалитети. Нормално е, каза шеф Токев, който коментира, че колегите му, които обявяват високи цени, използват био съставки, които сами по себе си са доста скъпи.
"Знаете, че "Ферари" и "Порше" имат различни цени, отколкото едно "Рено" и един "Фиат". Ние не може да определяме цената на козунаците. Производителите, сладкарите или пекарите решават каква да е тя, а ние ще решаваме дали ще искаме да закупим този козунак", заяви пред Би Ти Ви Токев.
)
Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
"Няма една цена на козунака, тя се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия", обясни тя.
Тя отправи към всички потребители съвет да не се доверяват на "измислени майстори в интернет пространството", които обявяват невероятни цени с обещанието за изключително качество, както и да не се подвеждат от етикети „био“.
Добре, нека пресметнем колко реално струва един козунак. С био продукти. Четири козунака ще ни струват: 6 яйца за 7 лева - с доставка от био ферма; плюс 5 лева за прясно мляко, био, плюс 6.00 лева за килограм и половина био брашно, захар - 2 лева, масло - 5 лева, т.е. 24 лева, т.е. един козунак ще ни струва 6 лева. И какво излиза сега - че един козунак от био продукти ще ни струва у дома колкото един "тъп" козунак от магазина с евтини съставки. А скъпият, т.е. биото, можете да си купите на цена от 35-40 лева до към 200 лева за килограм!
Та прав е шеф Токев - за Ферарито и Реното, само че Ферарито отива при производителите на ексклузивните сладкиши. Като добавите агнешкото, яйчицата и другите инак нормални празнични благинки, то трябва да си приготвите поне една нормална месечна заплатка. Нали?
Разбира се, търсенето е според предлагането и "никой не ни кара", ама не е човешко да се слагат такива цени. Не е християнско някак си. Да се печели от празника. То на нас цялата ни работа е такава по принцип. Нали знаете - на 8 март и на всички именни дни цветята са в пъти по-скъпи. Щото ден година храни. Така мислят нашите търговци.
Аз пък ви подканям да си направите едни наистина домашни нещица и да ги оставите да си ядат сами скъпите ексклузивни красоти. Нали? Весели празници!