Автор
Веселина Петрова

Ако се задоволявате с трохи, винаги ще си останете гладни

Има толкова хора, които се задоволяват с трохи; хора чувствителни и талантливи, но недостатъчно уверени в себе си. А в същото това време има други, които лакомо изяждат цялата баница или пица, без капка благоприличие.

Но дали точно този факт не стои в основата на разделението - на садисти и мазохисти, всеотдайни служители и шефове експлоататори, потиснат съпруг и властна съпруга, треперещ над сина си баща, възпитал малък тиранин. Дали тези токсични връзки не са породени точно от онези, които са готови да преглътнат трохите и да бъдат благодарни? Но знаете ли какво - трошичките, които ни помагат да преживеем днешния ден, са утрешните глад и несигурност. Не е ясно кога ще ни подхвърлят трохи и кога ще получим нещо, което да ни даде повече увереност. Да вземем за пример жена, която в търсенето на голямата любов непрекъснато попада на мъже, които я мамят и дори игнорират и у нея се създава илюзията, че това е нормално. Тя не иска да е сама и има нужда от близост, за да се чувства обичана. Но влага толкова много в интимните отношения, а се задоволява с толкова малко, че в крайна сметка не успява да почувства нищо. Мнозина днес смятат, че да даряваш любов без да очакваш взаимност е прекрасно. Нарича се загуба на себеуважение.

Дребните трохи не ви помагат да се чувствате добре. Не ви развиват като личност и професионалист. Не ви дават мечтаната независимост.

Нищо няма да спечелим, ако даваме всичко от себе си, примиряваме се с презрението и понасяме безразличието, само и само да се харесаме. На емоционално равнище това ни прави второстепенни личности, които 90% от времето търпят несигурна и безперспективна връзка и само 10% се радват на приятни мигове с партньора, за да се превърнат накрая в 100% изтощени хора без сили и самоувереност да започнат нов живот, от който да черпят с пълни шепи, вместо да обират трохите, пише Obekti.Ако искате да осъществите плановете си и не желаете постоянно да сте на заден план, не допускайте другите да ви подхвърлят трохи и да гледат как се задоволявате с тях, като дори сте благодарни, защото вероятно сте стигнали до извода, че това е единственото, което ще получите.

Бъдете смели. Искайте. Развивайте се. И се наслаждавайте на това да бъдете себе си и да успявате, вярвайки в себе си.