Автор
Антония Михайлова

Оцелелите Романови: Как изглеждат днес потомците на кралското семейство

Олга Романова, Николета Романова

Фигурата на последния руски император до днес предизвиква противоречив отзвук - има хора, които го обичат, но и такива, които са негови явни противници. Но сега ще обърнем внимание на други представители на династията Романови, които успяха да оцелеят в кървавата месомелачка на революцията.Николай II и семейството му и брат му Михаил са арестувани през 1917 г., а по-късно - екзекутирани. Но, за щастие, много от членовете на кралската фамилия успяват да избегнат печалната съдба, както и да запазят титлите си на велики херцози. Как живеят и какво правят потомците на тези, които някога седяха на трона?Започваме с онези Романови, чиято трагична съдба е свързана с революцията:

Мария ФьодоровнаМайката на последния руски император и съпруга на Александър III била в Крим по време на октомврийските събития от 1917 г. Тя поддържала кореспонденция със сина си и известно време била наясно с всички събития, които се разигравали в Санкт Петербург.

Но през 1918 г. болшевиките се приближили до Крим и Мария Фьодоровна била принудена да се евакуира. Тя веднага заминала за Англия, но не останала дълго време там. Мария Фьодоровна трябвало отиде в родната си Дания при племенника си и крал на Дания, с когото не била в добри отношения.

Романова живяла на ръба на бедността дълго време, докато друг далечен роднина на кралската династия, кралят на Англия, не научил за тежкото ѝ положение. За да ѝ помогне, той определил на Мария пенсия от 10 хиляди паунда годишно.

Когато вдовицата на Александър III научила, че синът ѝ и цялото му семейство са разстреляни, тя не повярвала. Мария Федоровна изпратила телеграма до Ленин с молба да разсее слуховете за смъртта на Николай II. Вождът на световния пролетариат обаче оставил съобщението без отговор. До края на дните си Мария Федоровна вярвала, че синовете ѝ Николай и Михаил са успели да избягат и просто не можели да се свържат с нея. Мария Федоровна умира през 1928 г., но през 2006 г. е препогребана на родна земя. Днес тя почива в Санкт Петербург до съпруга си Александър III.

Кирил Владимирович

Най-мрачният човек от династията Романови - Кирил Владимирович, наричал себе си последният руски император. Той мечтаел да завземе трона, който, както твърдял, му бил отнет. В кралското семейство, меко казано, не го харесвали. Първо се застъпил за свалянето на Николай II, а след това подготвил план за „връщането си на трона“. Той подкрепял нацистите както идеологически, така и финансово.

Но крайната му цел била да унищожи болшевиките и да се провъзгласи за единствения възможен руски суверен. Той нарекъл плана си за завземане на властта „нов кръстоносен поход“. Кирил Владимирович умира през 1938 г.

Александър Михайлович

Александър Михайлович е чичо на Николай II. По време на революцията той бил в чужбина, така че практически не бил засегнат от ужасите на онова време. Александър Михайлович е известен като писател, той издава „Книга на спомените“, където подробно описва своята гледна точка за причините за разпадането на Руската империя.

Въпреки всички неприятности, които болшевиките донесли на семейството му, той все пак им показал уважение. Вярвал, че въпреки че променили хода на историята, те успели да спасят страната от самоунищожение в периода 1917-1922 г. Херцогът умира през 1933 г. Почти всички оцелели потомци на Романови проследяват своето потекло именно от Александър Михайлович.

Андрей Андреевич Романов

Това е правнукът на Мария Фьодоровна и пряк потомък на царското семейство, живял и до днес. Той е роден във Великобритания през 1923 г., но е отгледан съобразно руските традиции под стриктния надзор на баба си Ксения Александровна, която вярвала в „реанимацията“ на монархическата система в Русия. Тя била убедена, че рано или късно Романови ще бъдат поканени да оглавят трона и нейният внук ще заеме едно от основните места на него.

Андрей Андреевич станал първият от фамилия Романови, посетил Русия след революцията. През 1942 г. той тайно пристигнал като обикновен моряк в Мурманск. И през 1990 г. отишъл в Ленинград, за да организира изложба на собствените си картини. Андрей Романов посветил живота си на изкуството - първо се увлякъл по живописта, а след това - и по художествената фотография. Той бил и ръководител на общественото движение „Романов за Русия“. Починал през ноември 2021 г. на 98 години.

Олга Андреевна Романова

Сестра на Андрей Андреевич и правнучка на Александър III. Тя никога не е хранила надежди за възраждането на монархията в Русия. Олга Андреевна не предявява никакви династични или материални претенции към съветското и руското правителство.

Цял живот се е занимавала с благотворителност. Ръководи фондация, която помага на болници и сиропиталища в постсъветска Русия. Сега тя е на 74 години.

Tрагичната история на руската принцеса Анастасия
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Tрагичната история на руската принцеса Анастасия

Автор Woman.bg

Николета Романова

Италианска актриса и певица, а също и потомка на Николай I. При раждането си Николета получава фамилното име на баща си - Консоло, но по-късно избира да вземе фамилията на майка си - Романова. Николета неведнъж е признавала в интервюта, че е поласкана от факта, че е потомка на кралската фамилия. Тя казвала още, че се чувства част от Русия.

Актрисата присъствала на погребението на кралското семейство и по-късно говори по този повод: „Когато пристигнахме в катедралата "Петър и Павел" и церемонията започна, всички се разплакаха. Изведнъж осъзнах, че имам братовчеди във Флорида. Ню Йорк, Англия и Австралия. Всеки има свой живот, някои са италианци, други са американци, но в същото време всеки чувства мощна историческа връзка с Русия. Въпреки че изглежда, че Романови са управлявали много отдавна, в действителност това е било само преди две поколения. Николета вече е на 44 години.

Георгий Романов

Георгий Романов е потомък на великата династия на императорите, управлявали Русия до 1917 г. През есента на 2021 г. стана известно, че той е решил да се ожени.

В чест на сватбата на Георги Романов и неговата избраница Ребека Бетарини се проведе великолепно тържество в катедралата "Свети Исак". Ребека е дъщеря на италиански дипломат. Заради съпруга си тя приема православието и става Виктория Романовна. А през октомври 2022 г. тя роди потомък на династията Романови - син Александър.