Автор
Антония Михайлова

Внимание: Онлайн пазаруването на козунаци крие опасности

Внимавайте! Онлайн пазаруването на козунаци крие опасности и при едно такова решение от ваша страна, трябва да сте изключително бдителни.

За какво трябва да внимавате при онлайн покупка на козунак

За да се предпазите от последствията от една такава покупка, задължително трябва да обърнете внимание дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София.

Предупреждението идва, след като екип от инспектори направиха случайна проверка на произхода и съхранението на най-търсените продукти за празниците в новооткрит столичен супермаркет.

"Хигиената в един магазин и начинът на излагане на продуктите са ориентир за потребителите откъде да пазаруват за празничната трапеза", споделя пред БНР Бистра Иванова. Експертът подчерта, че агнешкото месо трябва да има печат. "Той носи гаранция, че месото е минало официален преглед от ветеринарен лекар. Това е маркировка, гарантираща безопасност", обяснява тя.

На етикета на месния продукт трябва да гледате и дали има обозначение, информиращо дали месото е било замразено, а след това охладено, както и държавата на произход.

Битката за цената на козунаците: Кой колко иска да изкара на гърба на клиента
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Битката за цената на козунаците: Кой колко иска да изкара на гърба на клиента

Автор Веселина Петрова

По отношение на яйцата, препоръчително е да погледнете маркировката, която започва с цифра. Тя ни дава информация за начина на отглеждане на кокошките. "Цифрата е последвана от две латински букви - страната на произход, след което е регистрационният номер на административната област на страната и последните три цифри са самият производствен обект", уточнява специалистът.

Агенцията е направила над 2000 проверки през последните две седмици, в които се следят продукти за предстоящите празници. От тях са установени 250 килограма храни с неясен произход, които ще бъдат унищожени.