Автор
Ева Григорова

Крал Чарлз проговори за страничните ефекти, които има след лечението си от рак

Крал Чарлз направи коментар относно настоящата си битка с рака, докато разговаряше с хора в ремисия.

Докато беше в Центъра за армейска авиация в началото на тази седмица, монархът разговаря с ветерана от британската армия Арън Мапълбек, който вече е в добра форма след химиотерапия за рак на тестисите.

Докато говори с репортери, Мапълбек сподели, че е загубил усещането си за вкус по време на лечението, а от своя страна крал Чарлз е потвърдил пред него, че е преживял същото.

Бъкингамският дворец обяви диагнозата рак на Чарлз през февруари 2024 г., но не разкри какъв тип е той или вида лечениe, на който кралят е подложен в момента.

След като се срещна с няколко служители на авиацията, Чарлз почете принц Уилям, като му предаде титлата Главнокомандващ полковник на армейския въздушен корпус - чест, която вероятно щеше да бъде оказана на принц Хари, ако не беше напуснал монархията през 2020 г.

„Каква голяма радост е да бъда тук по този повод. Но също така посещението ми е обагрено с голяма тъга след 32 години, в които ви познавам всички и се възхищавам на многобройните ви дейности и постижения“, сподели кралят в речта си.

„След като имах удоволствието да ви познавам от толкова дълго време, се надявам, че ще ставате все по-силни в бъдеще с принца на Уелс като ваш нов главнокомандващ полковник, страхотното е, че той е много добър пилот, така че това е обнадеждаващо", добави той.

Уилям получи титлата малко след като Хари беше в Лондон, за да отпразнува 10-годишнината от Игрите Invictus.

„В продължение на много години той е служил на две мисии в Афганистан. Знаете ли, моментът е любопитен“, каза кралският репортер Кейти Никъл пред новинарско издание за ситуацията. „Мисля, че много хора ще възприемат това като малко пренебрежение, наистина, от страна на двореца и може би като леко мушкане в ребрата към принц Хари.“