Автор
Веселина Петрова

Защо завистта на приятелките ви не е добра за вас

Понякога завистта се промъква в сърцето и може да я изпитваме дори към най-близките си приятели. Важно е обаче да успеем да се справим с това чувство, за да не навреди то на нас и на отношенията ни.

Не забравяйте - завистта ви зарежда с отрицателни емоции. Ако става въпрос за непознати хора, вероятно завистта няма да ви засегне много. Но дори тогава е опасна.

Всичко започва с мислите. Представете си сега, че вие си имате жилище, дом, семейство, работа, която харесвате. А приятелката ви няма поти нищо. Да, тя казва, че така ѝ е добре, но има моменти, в които някак вметва в разговора, че видиш ли вие сте голяма късметлийка, защото сте получили всичко това на готово, без да си давате голям зор.

Различните хора се справят различно с този тип емоции. Всичко зависи от личната удовлетвореност и самочувствие.Завистта носи усещане за конкуренция. Когато щастието на някой друг е мотивация за вас, донякъде това е нормално. Ако можете да го признаете, то това е истинското приятелство - без лоши чувства.

Завистта обаче често е причина за самосъжаление. А то води след себе си яла буря от негативни емоции. Приятелка, която има негативно отношение към себе си и има ниско самочувствие, определено ще ви упреква, че всичко е било по-лесно и просто за вас в живота, въпреки че това не е вярно.

Може би сте забелязали, че в моменти, когато всичко е страхотно при вас, някои от вашите приятели се справят зле, а след това се случва обратното. Това показва и доказва, че човекът не е ваш приятел - той само черпи вдъхновение от вашите неуспехи, компенсира проблемите си и се насища с енергия. Може да вярвате или да не вярвате в това, но е доста често срещано явление.Завистта е опасна, защото генерира негативизъм. Избягвайте такива хора. Именно заради огромната, чудовищна сила на женската завист, съществува устойчивият мит, че няма женско приятелство.

Завистта убива щастието ви. Жените са свикнали да се състезават помежду си от детството. Може да се преструват, че не са завистливи, но в действителност просто са разкъсвани вътрешно от негативното чувство.

Когато става дума за любов, успех, външен вид, при жените емоциите изпреварват действията. Това води до завист, която не може да бъде спряна.

Отрицателните емоции на вашите приятели ви заразяват, дори и да не го виждате. Психолозите казват, че абсолютно всеки човек е податлив на влиянието на негативните мисли на други хора, ако общува доста тясно с източника на тази негативност. Без да се усетите, негативизмът на приятелите ви ще проникне в съзнанието ви, защото е много заразен.

Спрете да се хвалите с постиженията си. Приятелка, която завижда, отнема самочувствието ви. Самата тя най-вероятно има ниско самочувствие, но под влиянието на негативизма може да ви накара да се чувствате непълноценни.

Как да разпознаете завистта? Ако приятелката ви не слуша, когато говорите за себе си, ако не говори по определени теми, ако се държи фалшиво, ако не се чувствате комфортно с нея, ако тя не се интересува от живота ви, ако ви утешава ви, но е активна спрямо вас само, когато сте в беда... Време е да спрете да общувате с тези приятели.

Завистта заразява с негативизъм и ви кара да се чувствате виновни. Ето защо е необходимо да подбирате правилно социалния си кръг. Трябва да сте приятели с тези, които са по-добри и по-успешни от вас. Това ще е най-добрата мотивация да вървите напред и на практика ви гарантира пълна защита от завист, пише happy-woman.bg.