Автор
Веселина Петрова

Полезно за здравето: Маслото от карамфил се грижи за имунитета, храносмилането и желанието в леглото

Маслото от карамфил е известно със своите анестетични, антимикробни, противогъбични и антивирусни свойства. И носи много ползи за здравето.

Маслото от карамфил се извлича от изсушени цветни пъпки на карамфил. То е богато на растителни съединения, като основното е евгенол. Другите биоактивни съединения са тимол, карвакрол и цинамалдехид. Полезно е за зъбите, но не само.

Помага при акне. Заради своите антимикробни свойства, то работи доста доре при акне. Евгенолът пък има подмладяващи и стимулиращи свойства, които увеличават притока на кръв към кожата и я правят да изглежда сияйна.Добро е при наличието на кандида. Карвакролът и евгенолът в карамфиловото масло имат антикандидозен и противогъбичен ефект. Според проучване, публикувано в списанието Oral Microbiology and Immunology, може да се използва за лечение на кандидоза, причинена от гъбички Candida albicans.Облекчава зъбобола. Може би най-известното му приложение е за облекчаването на зъбобол или болка във венците.

Може да ви бъде приятел, ако имате проблеми в леглото. Карамфилът се смята за афродизиак, което се отнася и до карамфиловото масло. Капването на 2-3 капки от маслото в топла вода може да помогне за повишаване на сексуалното желание и да засили кръвообращението на половите органи.

Има антимикробни свойства. Благодарение на своите антимикробни свойства, карамфиловото масло може да се използва за предотвратяване на инфекции. Може да бъде полезно при рани, порязвания, гъбични инфекции, натъртвания и други видове наранявания. Може да се използва и за лечение на ухапвания и ужилвания от насекоми.

Добро е за имунитета. Антивирусните свойства на карамфиловото масло могат да помогнат за укрепване на устойчивостта към множество заболявания. Тези свойства се дължат на наличието на антиоксиданти в маслото от карамфил.

И още: Защитава лигавицата на храносмилателния тракт и предотвратява образуването на язви и гастрит; подобрява храносмилането; намалява гаденето; помага за облекчаване болка в ставите и мускулите; подобрява здравето на черния дроб, пише Rozali.