Автор
Пепа Попова - Пепита

Проблемът, за който никой не говори: Предотвратима ли е стрес инконтиненцията?

400 милиона жени по света живеят с инконтиненция, а числата продължават да нарастват. Въпреки това инконтиненцията рядко се обсъжда открито. Това състояние, има огромно въздействие върху качеството на живот на жените и техните семейства.

За втора поредна година се провежда национална кампания за стрес инконтиненция. В нея се включват повече от 10 АГ болници и клиники в цялата страна. Националната кампания е организирана с цел разпространение на начините на лечение и повишаване на информативността на засегнатата аудитория.

Познават ли добре жените симптомите на стрес-инконтиненцията? Кои са причините за възникване на уринарната инконтиненция? Може ли това нарушение да се управлява и как? Какви са степените на стрес инконтитенцията?

На всички тези въпроси, намерете отговор в интервюто с д-р Проданов:

- Д-р Проданов, за втора поредна година се провежда кампания за стрес инконтиненция? Тъй като темата е деликатна, какви са вашите впечатления – кои са дамите, които търсят професионална помощ?

 

- Стрес инконтиненцията е широко разпространено състояние, което засяга милиони хора по света. Според статистиката, един на всеки пет човека над 40 години страда от уринарна инконтиненция, което прави този проблем особено актуален и сериозен. Въпреки разпространеността на състоянието, темата все още остава табу и е свързана с много неудобства и социални стигми.

Най-често професионална помощ търсят жени на възраст над 40 години. Тази възрастова група е по-податлива, поради физиологични промени, свързани със стареенето, като отслабване на мускулите на тазовото дъно и хормонални изменения.

Жени, които търсят помощ, обикновено са тези, при които симптомите са значително изразени и вече затрудняват нормалния начин на живот. За съжаление в по-консервативни среди, където темата е табу, жените често се обръщат към специалисти само при крайна необходимост.

Жените, които са по-добре информирани за възможностите за лечение и които разбират, че инконтиненцията не е неизбежна част от стареенето, са по-склонни да потърсят медицинска помощ. Кампании като тази, организирана от PРО Аcademy и Global Aesthetics, играят ключова роля за повишаване на осведомеността и намаляване на стигмата около темата.-

- А какво всъщност представлява стрес инконтиненцията? Кои са симптомите, на които трябва да обърнем внимание?

- Стрес инконтиненцията е вид уринарна инконтиненция, характеризираща се с неволно изпускане на урина при физическа активност или натоварване, което оказва натиск върху пикочния мехур. Това може да включва дейности като кашляне, кихане, смях, вдигане на тежести или дори бягане. Причината за стрес инконтиненцията обикновено е свързана с отслабване на мускулите на тазовото дъно и сфинктерите, които поддържат пикочния мехур и уретрата.

 

Симптоми на стрес инконтиненция, на които трябва да обърнем внимание, са следните:

Неволно изпускане на урина при кашляне, кихане или смях, при физическа активност като бягане или скачане.

Чувство на неудобство и стрес поради непредвидено изпускане на урина и загуба на самочувствие и социална изолация поради страх от инциденти.

При често уриниране или при необходимост от често посещаване на тоалетната. Както и при чувство за непълно изпразване на пикочния мехур след уриниране.

 

Проучвания показват, че една от три жени ще изпита стрес инконтиненция в някакъв момент от живота си. Това състояние може значително да повлияе на качеството на живот, като ограничи физическата активност и социалните взаимодействия.

Редовните профилактични прегледи и ранното диагностициране на стрес инконтиненцията са от съществено значение за успешното лечение и управление на състоянието.

- При всички жени над определена възраст ли възниква стрес инконтиненцията?

 

- Не е задължително стрес инконтиненцията да се прояви при всяка жена, но статистиката показва, че около една от три жени ще изпита уринарна инконтиненция в определен момент от живота си. Рискът от развитие на стрес инконтиненция се увеличава с напредването на възрастта поради различни фактори. Такива са:

Анатомични и физиологични промени като отслабване на мускулите на тазовото дъно с възрастта.

Хормонални промени, най-вече намаляването на нивата на естроген след менопаузата, могат да повлияят негативно на тъканите на урогениталната система, което увеличава риска от инконтиненция.

Фактори като затлъстяване и хронична кашлица могат да повишат вътрешно-коремното налягане, което допринася за стрес инконтиненция.

Болести като диабет, неврологични разстройства и хронични респираторни заболявания също могат да увеличат риска от инконтиненция.

Профилактиката е от изключителна важност за намаляване на риска и предотвратяване на развитието на стрес инконтиненция. Някои препоръки за профилактика включват:

Упражнения за тазовото дъно (Кегел упражнения), които могат да помогнат за укрепване на мускулите на тазовото дъно и да подобрят контрола върху пикочния мехур.

Здравословен начин на живот като поддържане на здравословно тегло, избягване на тютюнопушенето и редовна физическа активност.

Редовни медицински прегледи.

- Д-р Проданов, лечимо ли е напълно това състояние и какви иновативни методи за терапия прилагате във Вашата практика? Разкажете за лазерното лечение?

- Днес разполагаме със съвременни решения, които използват най-новите технологии. Тези иновативни процедури представляват водещи разработки в областта на гинекологията и предоставят неинвазивни методи за решаване на проблемите с уринарната инконтиненция. Ето как действат тези процедури:

 

Укрепване на мускулите и тъканите:

Лазерната терапия цели да увеличи тонуса и функцията на мускулите и тъканите в областта на тазовото дъно, което помага за подобряване на контрола върху пикочния мехур.

 

Неинвазивност и безболезненост:

Процедурите са неинвазивни и безболезнени, което ги прави подходящи за широка група пациенти, включително тези, които предпочитат алтернативни методи на лечение.

 

Бързи и ефективни резултати:

Едно от големите предимства на тези иновативни процедури е, че те предлагат бързи и ефективни резултати. Пациентите могат да очакват подобрение в контрола върху уринарната функция само след няколко сесии.

 

 

- Предотвратима ли е стрес инконтиненцията? Какви съвети бихте дали на дамите, д-р Проданов?

- Стрес инконтиненцията е в значителна степен предотвратимо състояние, а прилагането на определени промени в начина на живот може да намали риска от нейното появяване. Ето някои съвети, които бихме дали на дамите за предотвратяване на стрес инконтиненцията:

 

Здравословно и балансирано хранене, включващо храни, богати на фибри и вода и избягване на алкохол, газирани напитки и кафе. Тези напитки могат да дразнят уретрата и да усилват симптомите на стрес инконтиненцията.

Контрол върху теглото.

Отказване от вредни навици като тютюнопушенето.

Упражнения за укрепване на мускулатурата на тазовото дъно.

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Проданов завършва медицинското си образование в Медицински университет – Пловдив през 2006 г. През 2014 г. защитава специалността „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“, а през 2015 г. завършва второто си висше образование със степен „Магистър по здравен мениджмънт“.

Професионалната му практика преминава през „Второ хирургично отделение“ към МБАЛ Пазарджик, „Клиника по пропедевтика на хирургическите болести с колопроктология“ към УМБАЛ „Св.Георги“ Пловдив, „Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ „Св.Георги“ Пловдив.  От 2016 г. до 2022 г. работи в „Клиника по изгаряне и пластична хирургия“ към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ София и е асистент по специалността към Медицински университет – София.

От 2022 г. е собственик и управител на МЦ „ПРО Санус“ ЕООД и СБАЛ ПВЕХ „ПРО Академи“ ЕООД.

Развива научна дейност с множество публикации в областта на общата и пластично-възстановителната хирургия. Има допълнителни квалификации от едни от най-престижните клиники в страната и чужбина –  Франция, Великобритания, Швеция, Полша, Словения, Сърбия, Грузия, Румъния, Италия и др.