Лято е. Колкото по-горещо става, толкова по-често предпочитаме да хапваме леки храни, зеленчуци, салати.
В магазина има всякакви предложения. А доматите са сред зеленчуците, които са не само вкусни, но и полезни. И нискокалорични. Има различни сортове, цветове, размери.
Диетологът Марият Мухина пояснява, че цветът им зависи от веществата, които съдържат.
Червените домати съдържат ликопен, каротеноиден пигмент.
Розовите имат повече антоцианини. Тези два сорта невинаги са подходящи за страдащите от алергия. Жълтите са по-добрият вариант.
Жълтите домати съдържат лутеин, каротин, витамин С и витамин В6, както и калий. Те са полезни за нервната система, сърцето и кръвоносните съдове и имунитета.
В оранжевите домати към бета-каротинът се присъединяват ценни микро- и макроелементи. Без тези вещества имунната система не би работила гладко.
Д-р Мухина подчертава, че тъмните домати съдържат мед, желязо и феноли, които са средство за предпазване от артрит, диабет и други хронични заболявания.
Черните домати са резултат от кръстосването на различни сортове и несъмнено привличат вниманието с необичайния си цвят. Те са ефективни за прочистване на тялото от вредни токсини, подобряват работата на сърцето, укрепват кръвоносните съдове и понижават нивата на холестерола в кръвта. Черните домати помагат за повишаване на имунитета и подобряване на процеса на храносмилане, а също така насърчават апетита.
Доматът съдържа малко калории - само 20 на сто грама, което го прави незаменима съставка за много диетични ястия.
Насърчава по-бързия метаболизъм, премахва вредните токсини от тялото и следователно помага в процеса на отслабване.
Прясно изцеденият доматен сок помага при анемия. Доматите помагат и в борбата с някои заболявания на шийката на матката, заради съдържанието на витамин Е.
А доматената пулпа съдържа много хранителни съединения, които помагат за подобряване на кожата и изглаждане на фините линии, пише "Актуално".