Автор
Евелин Попадийна

Основните правила, които всяка жена трябва да спазва в интимната зона

Женската интимна хигиена е нещо много лично и много жени все още не се чувстват удобно да говорят за това. Все пак всички знаем, че здравето и комфортът винаги трябва да са на първо място и затова решихме да ви споделим основните правила, които всяка жена трябва да спазва в интимната зона.

Избирайте подходящи материи
Носенето на тесни дрехи или материи, които не са дишащи, като полиестер например, може да създаде влажна и гореща среда, която със сигурност ще предизвика протриване и раздразнение. Носете свободни дрехи, които да са изработени от естествени материи (памук).

Сексуална хигиена
Отделянето на урина преди и след секс помага за предпазване от инфекции, които могат да възникнат по време на секс (попадане на нормалната микрофлора на вагината в уретрата). И естествено, уверете се, че и двамата сте измили ръцете си преди и след половия акт, за да предотвратите разпространението на бактерии.

Не използвайте ароматизирани тампони и дамски превръзки
Този тип тампони и превръзки могат да причинят дразнене, а в някои случаи и алергична реакция. Заложете на класическите продукти без аромат.

При взимане на душ не затормозявайте вагината си с излишни продукти
Влагалището се самопочиства, но не и срамните устни. Измивайте само външните части и използвайте продукти, които се отразяват добре на вашето тяло. Използвайте само ръцете си, вода и малко подходящ сапун с мека формула, или продукт, който сте се уверили, че не ви вреди. В противен случай можете да нарушите естествената бактериална флора.

Внимавайте при бръснене
При използване на самобръсначка трябва да сменяте ножчетата поне на две седмици, за да не се сдобиеш с ужасните обърнати косъмчета. Ако сте решили да изберете кола маска или епилатор, то ексфолирайте добре преди процедурата.

Посещения при гинеколог
Вагинално течение, необичайно кървене, сърбеж, болка, лоша миризма – това са симптоми, които сигнализират наличие на инфекция като вагинит или заболяване, предавано по полов път. Задължително е да посетите гинеколога си, ако имате подобни симптоми. Дори ви съветваме да го направите профилактично на всеки шест месеца, да със сигурност не е приятно, но това е за ваше спокойствие.

Freepik
Тези 9 навика разрушават женското здраве ден след ден
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Дамянова

Тези 9 навика разрушават женското здраве ден след ден

Автор Антония Дамянова