Автор
Евелин Попадийна

Басейн в самолет: Възможно ли е?

Представяте ли си плувен басейн в голям самолет? Звучи странно, нали? Е, оказва се възможно, или поне известна авиокомпания мислят в тази посока, пише Quora.

Експертът Скот Крагер търси отговор на въпроса дали е безопасно и доколко наистина е възможно. Водата тежи около 8,34 килограма на галон. Малък плувен басейн с 5000 галона вода тежи над 18 000 кг. Това е значително тегло, а дори не сме пресметнали конструкцията, която е необходима за задържането на басейн по време на полет.

Нека не забравяме, че авиокомпаниите начисляват допълнителни такси за багаж над определено тегло, добавянето на басейн дори изглежда неизгодно. Освен това звучи и малко опасно. Пътуването със самолет е подложено на много движения – турболенция, излитане, кацане. Да има басейн на борда по време на турбуленция не звучи добре. Представете си как водата се разплисква наоколо…

Да разгледаме и логистиката. За да бъде осъществим такъв басейн, ще е необходима стабилна система за филтриране и стерилизация, която да поддържа водата чиста. На голяма надморска височина може да бъде и доста студено, необходимо е подгряване. Всички тези системи увеличават теглото и сложността. Къде биха могли да поставят басейн? По-голямата част от пътническите и товарните самолети са оптимизирани за превоз на възможно най-много пътници или товари. Басейнът би отнел много пространство, което иначе би генерирало приходи.

Да предположим все пак, че някой успее да постави басейн в самолет. Той обаче ще бъде изправен пред редица регулаторни пречки. Авиационните власти са изключително стриктни по отношение на безопасността и със сигурност ще са необходими куп документи, които да докажат, че този самолет има право да лети и е безопасен.

Макар че басейн в самолет звучи като върха на луксозното пътуване, реалността все още го оставя в сферата на въображението.

Ето защо искат да извадим лаптопа от багажа, когато летим със самолет?
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Ето защо искат да извадим лаптопа от багажа, когато летим със самолет?

Автор Веселина Петрова