Автор
Веселина Петрова

Магията на духовната преднина: Ако искате отличник, детето ви трябва да свири на инструмент

Американски изследователи, провели експеримент с деца в училищна възраст, установили, че онези от малчуганите, които са изучавали музикален инструмент, вземали изпитите си по-успешно. Особено по предметите математика, природознание и родна реч.

Фактически децата, изучавали инструмент, се представяли на изпитите дори по-добре от тези, които са вземали само уроци по пеене.

Особено добри били онези, които свирели в училищния оркестър. Те имали около една година духовна преднина пред немузикалните деца. Най-фрапиращите различия се наблюдавали по математика и природни науки.

И това не е всичко. Науката е доказала, че...На децата, които свирят на инструмент, чуждите езици се удават по-добре. Музикалността тренира същите мозъчни участъци, използвани и при ученето на езици.Според едно британско проучване, музикалните деца имат по-добра концентрация - те са по-бързи в решаването на проблеми и приемането на компромиси.

Музиката обединява, особено ако детето свири в оркестър.

Музикалните деца учат по-бързо и имат по-добро пространствено мислене, установило проучване от 2011 г.,

Който свири на инструмент, чува по-добре.

Разбира се, ако детето не иска да изучава инструмент, има и други начини да подпомогнете развитието му – например чрез книги. За езиковото му развитие всекидневното четене е много важно.В интерес на истината полза от свиренето имат не само децата, но и родителите. Изследванията показват, че изучаването на инструмент поддържа мозъка свеж дори в напреднала възраст, пише Obekti.