Автор
Елена Ангелова

Бебето ви плаче силно: Да го успокоява ли мама, или не

След като прочетете тази статия от лекаря-остеопат Владимир Животов, НИКОГА няма да оставите бебето си само да се „наплаче“.

Какви емоции изпитвате, когато гледате снимка на плачещо бебенце: искате ли да го успокоите? Или да не го виждате, или чувате? Този въпрос е един от най-спорните и най-дискутираните. И така – какво да бъде поведението на родителите, когато децата им плачат: да ги успокояват или не?

Има две гледни точки за това как да се държим с дете, което крещи и плаче:

1. Непременно го вдигате, за да го успокоявате.

2. Не го вдигате, изчаквате, докато се „накрещи“, а след това то ще продължи да си съществува спокойно.

Много родители смятат, че когато детето плаче толкова много и непрестанно, то проявява своя характер и манипулира мама и татко още от раждането си. Ако го взимате на ръце при първия плач, детето ще бъде капризно, разглезено и „ще имате проблеми“. Нищо не може да бъде по-далече от истината от това схващане. Има научни доказателства, че различното поведение на родителите, когато бебетата им плачат, причиняват различен ефект върху нивата на хормоните в телата им. Проведени са проучвания, които показват, че:

- През първия ден от плача и детето, и майката имат повишени нива на кортизол и адреналин в тялото си.⠀

- На втория ден се наблюдава същата ситуация. Детето плаче, майката не идва, нивата на хормоните на стреса са взаимосвързани - повишават се и при него, и при нея.

- На 3-тия ден бебетата спират да плачат. В същото време нивото на кортизол и адреналин в тялото им остава високо, докато при майката не се повишава. Тоест мама, щом не чува плача на бебето си, смята че всичко е наред и е спокойна. Детето обаче все още е силно стресирано. Ако бебето дълго време не бъде взето на ръце, то изпада в състояние на силен стрес. А важната и необходима привързаност между детето и майката се разкъсва.

Това несъмнено оказва влияние върху бъдещия живот както на децата, така и на родителите, на техните взаимоотношения. Още от тук, от тази ситуация в бъдеще възниква това класическо недоразумение между бащи и синове.

Детето е акумулатор

Зареден е с майчина любов и внимание. Колкото повече се „зарежда“ в ранна възраст, толкова по-независимо и уверено ще расте бебето.

Вторият метод, разбира се, има своите предимства. След 4 дни на крясъци, бебето спира да крещи, тъй като разбира, че плачът му е безполезен. Това е плюс за мама: тя започва да живее по-спокойно и комфортно. Но цената на този „плюс“ е твърде висока.

Необходимо е да отделите време, енергия и емоции, за да успокоите бебето си и да му осигурите комфортни условия на живот, изпълнени с любов и внимание. Не прекъсвайте тази връзка - от това зависи бъдещите ви отношения с вашето дете. И въобще - как ще се развие животът му.

Автор: Владимир Животов, лекар остеопат. Източник: instagram.com