Автор
Елена Ангелова

Първите дни на новороденото у дома: Какво трябва да знаете и да правите

Денят на изписване на новородено дете от родилния дом е най-щастливата дата в живота на родителите и техните близки. От този ден нататък то се превръща в „центъра на Вселената“, около който „се върти“ цялото семейство.

Но в същото време първите дни на бебето у дома са най-трудният период, защото не само новороденото трябва да се адаптира към новия свят, но и неговите родители.

Майките научават първите умения да се грижат за бебето си в родилния дом. Но след като се приберат у дома, много често се объркват и паникьосват и не разбират как правилно да се грижат за новороденото бебе. В такъв момент на помощ се притичват хора, които вече имат опит с отглеждането на бебета.

Но какво да направите, ако наблизо няма кой да посъветва и обучи неопитните родители?

Да започнем с подготовката за изписване на новороденото от болницата. Какво да направите:

Подгответе стаята, в която ще бъде бебето (мокро почистване и проветряване).

Необходимо е да се подготвят предварително мястото и аксесоарите за къпане на бебето, а именно: малка ваничка, мека голяма кърпа, бебешки сапун или пяна за къпане, голям черпак, калиев перманганат, термометър за вода.

След това можете да се погрижите за най-важното. Това са:

Пелени, бебешки дрешки, шапки, памперси, хигиенични салфетки;

Две одеяла (тънко и топло);

Три големи мушами (за креватчето, за повивалника и за количката);

Маса за повиване на бебета;

Детска аптечка с необходимия комплект (стерилна памучна вата, памучни тампони, усукани памучни фитилчета, вазелин и бебешко олио, термометър, стерилна марля);

Ножица за маникюр със заоблени върхове.

Най-накрая новороденото си е у дома. Роднините и приятелите искат да го видят, но силните звуци могат да изплашат бебето, така че след като поздравят родителите, е по-добре гостите да си тръгнват бързо.

Останали сами, родителите вече могат спокойно да се погрижат за бебето: Измийте или просто избършете с влажна кърпа и подсушете пода и мебелите. Сменете пелената на бебето.

Важно е да знаете! Пъпната връв на новороденото все още зараства, така че пъпчето трябва да е открито. Когато слагате чист памперс на бебето, трябва да подпъхнете ръба ѝ, така че областта на пъпната връв да остане извън пелената.

След хигиенните процедури и преобличането е време да нахраните бебето. Ако всичко с кърмата на майката е наред, тогава няма да има проблеми с храненето. Още в родилния дом тя придобива първия си опит в храненето и знае как правилно да прикрепи бебето към гърдата.

След като почисти гърдите си, майката започва храненето, което ще отнеме не повече от 20 минути. Това време е напълно достатъчно, за да насити бебето. Но ако бебето проявява безпокойство, това означава, че още е гладно и трябва да му дадете да сучи и от другата гърда. След края на храненето трябва известно време да държите бебето изправено, като държите главата му близо до себе си и я поддържате. Това е необходимо, за да може бебето да оригне погълнатия въздух. Ако бебето е сито, то бързо ще заспи и ще спи, докато не огладнее.

Важно е да знаете! Ако кърмите бебето си, не е необходимо да се придържате към определен график между храненията. Хранете бебето си според нуждите му. Ако храните бебето си от шише, тогава трябва да правите това на всеки 3-3,5 часа. Гледайте да изберете нежна смес, която ще осигури по-леко храносмилане на вашето бебе.

Нахранихте бебето си, сега можете да го поставите в креватче или количка, където всичко вече е подготвено за комфортния му сън. Отдолу се слага матрак и мушама, а отгоре се покрива с тънка пелена. Възглавницата ще бъде заменена от пелена, сгъната на четири слоя. Ако температурата в стаята не надвишава 24 ° С, бебето може да бъде покрито само с тънка пелена, не е необходимо одеяло.

Източник: akusherstvo.ru