Автор
Елена Ангелова

Тези 4 метода наистина работят: Как да приучим бебето да спи самичко

Някои експерти смятат, че си струва да започнете още докато бебето е на 2 до 4 месеца, тъй като REM и NREM циклите на съня се формират на тази възраст. Други предлагат да започнете обучение след една година, когато нервната система на бебето узрее. Във всеки случай „обучението“ трябва да започне, когато детето има установен приблизителен режим на заспиване.

Също така е добре предварително да измислите ритуал за лягане за вашето бебе и да го повтаряте точно преди всяко лягане. Този ритуал обикновено отнема от 15 минути до един час и може да включва къпане, миене на зъбите, преобличане в пижама, приказка или приспивна песен. Много деца обичат да „прибират“ играчките си и да им пожелават лека нощ. Има няколко варианта за по-нататъшни действия.

Методът на "контролирания плач" на Ричард Фербер

Ричард Фербер е американски педиатър и основател, също така бивш директор на Центъра за изследване на нарушенията на съня в детска възраст. През 1985 г. издава книгата „Една детска мечта. Решението на всички проблеми”, което го прави известен по целия свят.

Каква е същността на метода на Ричард Фербер? Първо, необходимо е бебето да изгради ясна рутина и ритуал за лягане. След това можете да започнете: сложете детето в креватчето, пожелайте му лека нощ и излезте от стаята. Много скоро бебето, което не е свикнало да заспива само, ще заплаче. Тогава майката трябва да се върне и да го успокои, без да го изважда от креватчето. Можете да му пеете приспивни песнички, да потупвате бебето по гърба или просто да седнете до него. Когато се успокои, излезте отново от стаята.

Този цикъл ще трябва да се повтори много пъти, като постепенно се увеличава интервалът от време на излизането на родителя. Фербер препоръчва да не се дава на бебето гърда или шише, а да се влиза в стаята специално заради силен плач, а не заради скимтене. Ако решите да опитате този метод, бъдете спокойни, упорити и решителни. Би било полезно да получите съгласието на другите членове на семейството да не се намесват в процеса. Методът на Ferber НЕ се препоръчва за използване при деца под 6-месечна възраст.

Методът на Трейси Хог - заклинания за бебето

Трейси Хог е британска медицинска сестра и автор на бестселъри за родителството. Най-известните ѝ книги са "Какво иска вашето бебе?" и „Тайните на една сънлива майка“.

Каква е същността на метода на Трейси Хог? Тя предлага да следвате формулата „PASS“ („хранене, активност, сън, свобода“). Тя смята за най-важно създаването на индивидуален режим, съобразен с биологичния часовник на всяко бебе. Ще трябва да наблюдавате детето си няколко дни и да записвате в кои часове то започва да се прозява и да проявява умора.

Друг основен момент е ясното разделение на съня и храната. Тоест не трябва да позволявате на бебето да заспива на гърдите или с шише. Трябва да сложите бебето в леглото, след като извършите ритуала за заспиване, като използвате ноу-хауто на Hogg - „съскане и потупване“. Ето как изглежда: поставяте главата на детето на рамото си и започвате силно и ритмично да издавате звука „ш-ш-ш“ на ухото му, като едновременно с това го потупвате по гърба в областта на лопатките. Тайната е, че малкото дете бързо се уморява от такова сензорно претоварване и започва да дреме. Веднага щом бебето затвори очи, трябва бързо да го прехвърлите в креватчето - то трябва да заспи там. Продължете да шушнете и да потупвате детето си по гърба, докато заспи.

Този метод е подходящ за деца от 4 - 9 до 11 месеца, а от около година Хог предлага техниката „прегърни и сложи“. След ритуала за сън ще трябва да прегърнете бебето си здраво, да го поставите в креватчето и спокойно да обясните какво му се случва: „Късно е, трябва да спиш и да си починеш.“ Ако бебето плаче, използвайте познатата техника със съскане/потупване, но не го вдигайте от креватчето.

Методът „без сълзи“ на Елизабет Пентли Елизабет

Пентли е автор по въпросите на родителството, специалист по детски сън и консултант. Нейният бестселър се казва “Как да накарате бебето си да легне за сън без сълзи.”

Методът на Пентли е един от най-щадящите. Авторката предлага да се анализират и, ако е необходимо, да се променят „котвите“ - асоциации, свързани с лягането на бебето. Например, ако едно дете винаги е заспивало в ръцете ви и сега искате да го поставите в креватче, трябва да му помогнете да заспива там в продължение на 10-15 дни. Ако е необходимо, люлейте бебето, дайте му гърда или залъгалка – всичко това не е забранено.

Пентли съветва да имате специален „сънлив“ предмет, който детето ще асоциира с почивка: играчка, малка възглавница или одеяло. Когато бебето ви се събуди през нощта, дайте му възможност да заспи отново само, но в никакъв случай не го оставяйте самичко да плаче. Люлейте бебето си, потупвайте го по гърба или пейте приспивна песен. Според Пентли с течение на времето детето ще свикне с установения спокоен и стабилен модел на заспиване и ще спи, без да се събужда цяла нощ. Този метод е подходящ за деца от 2 до 3 месеца.

Методът на Марк Вайсблут – „угасващ вик“

Марк Вайсблут е педиатър с 35-годишен опит, баща на четири деца и автор на международния бестселър „Здрав сън – щастливо дете“.

Каква е същността на метода на Марк Вайсблут? Подобно на други експерти, Вайсблут препоръчва да започнете обучението, когато бебето има ясна рутина и ритуал за лягане. Той препоръчва ранно лягане, между 18 и 20 часа, тъй като тогава малките деца са биологично склонни да спят. Също така ще трябва да избягвате преумора у детето и стриктно да наблюдавате нормите на будност на бебето.

Например, ако на 3-месечна възраст интервалът между дремките трябва да е 80 - 90 минути, започнете да слагате бебето в леглото до един час след събуждане.

Методът на Вайсблут е изключително прост: след ритуала за заспиване трябва да поставите детето в креватчето, да му пожелаете лека нощ и да излезете от стаята. Но за разлика от други автори, Вайсблут забранява да се реагира на детския плач. След като плаче няколко нощи подред, бебето ще свикне да бъде само и няма да се събуди.

Разбира се, изборът на метод за заспиване, както и други аспекти на родителството, е отговорност на родителите. Но ако е възможно, все пак трябва да предпочетете мекия начин на лягане и да не оставяте бебето си да плаче само. Това може да наруши основното му доверие в света и здравата привързаност към родителите му.

А увереността на детето в любовта на мама и татко е много по-важна нужда за него от дълбокия многочасов сън.

Източник: agulife.ru