Автор
Елена Ангелова

Какво прави родителите наистина велики?

Да си родител не е никак лесно. А да си добър, достоен родител, е двойно по-трудно.

Мама и татко поставят високи изисквания към себе си, постоянно работят върху себе си и забравят за егоизма си. Това са чертите, които правят майките и татковците наистина страхотни.

Проверете себе си. Ами ако сте един от тях... От великите?

Някои родители се притесняват, че когато общуват с децата си, неволно ще вземат за пример модела на взаимоотношенията на собствените си майка и баща. Но напразни са тези страхове. Факт е, че моделите за подражание не винаги работят и лошите взаимоотношения въобще не определят потенциала ви като родител.

Родителската грижа е естествена. Всеки желае най-доброто за децата си. Но какво ги прави истински страхотни родители? Те са такива:

Максимално грижовни

Грижата е отговор на нуждите на вашите деца. Тя ни насърчава да бъдем щедри, мъдри, съзнателни, внимателни, мили. Грижата ни насърчава да създадем най-удобните условия за живот и развитие на детето си. Родителството не е лесна работа. Но грижовните родители не усещат трудностите, свързани с това тяхно важно дело.

Поемат отговорност

Родителят е изцяло отговорен за благополучието на детето си. Той е отговорен за отношенията си с него. За своя наследник майката (или бащата, или и двамата) е безспорен авторитет, идол. Един отговорен родител подкрепя това мнение на детето с всички сили. След като са допуснали грешка, родителите я признават и се опитват да не я повтарят в бъдеще. А детето се чувства защитено и спокойно в семейството си.

Адаптират се към предизвикателствата

Има много проблеми, свързани с отглеждането и грижата за децата: как да научим детето да използва тоалетна, как да поддържа хигиената си, как да бъде независимо. Всеки нов ден е ново предизвикателство. Не винаги всичко се получава както се иска на мама и татко, но това не обезсърчава истинските родители. Те опитват безкрайно много проби и грешки, за да разберат какво е правилно за тяхното дете. Ако нещо не работи, родителите са готови да променят стратегията си на поведение, за да позволят на детето си да се адаптира към този живот.

Емоционално гъвкави са

Родителите имат двойна задача: ако нещо се обърка, те трябва да овладеят своето разочарование и това на детето си. Възрастните трябва да бъдат по-смели, когато децата се страхуват. И да излъчват увереност, когато са объркани и депресирани. Ако едно дете е в плен на гнева от родителите се изисква да му осигурят такова ниво на грижа, което да му демонстрира, че връзката им е останала непокътната. Въпреки негативното поведение на детето. Родителите разбират, че са отговорни както за собствените си чувства, така и за това да помогнат на детето си да разпознае и развие собствените си преживявания.

Разчитат на околните

Родителите запознават децата си с техните учители и треньори, като признават, че те ще бъдат важни партньори в тяхното образование. Уважението и подкрепата от другите в живота на детето помага за изграждането на взаимоотношенията и формирането на нови връзки. И всичко това става пред очите на децата, което им служи като добър пример за общуване.

Чувстват се виновни

Добросъвестните, съзнателни родители често изпитват чувство на вина (вероятно без причина). Може да се притесняват, че не прекарват достатъчно време с детето си. Ако детето им се забърка в лоша история, изпитват угризения на съвестта и вина, че не са успели да го предпазят.

Как да се справите с това чувство за вина? Може би като по-често споделяте преживяванията си с други родители (или просто възрастни), на кооито наистина имате доверие.

Източник: econet