Автор
Елена Ангелова

Фината моторика при бебетата: Защо е толкова важна?

Всяка майка знае детски стихчета – за козленца, за птички. А всяко бебче обича, когато майка му прокарва показалеца си по дланта му, когато нежно огъва и изправя пръстите му и изрича римуваните думи. На пръв поглед изглежда, че в тази игра няма нищо особено и значимо.

Но всъщност това е един от най-простите начини за развитие на фините двигателни умения на децата, познат и използван от много поколения родители. Фините двигателни умения са движенията на ръцете и пръстите. Колко сръчно едно дете в ранна детска възраст строи кули от кубчета, облича куклата, борави с лъжицата, докато се храни, зависи именно от развитието на фината моторика на ръцете му.

Детето в предучилищна възраст ще покаже своето добро ниво на ръчни умения, като завърже самичко връзките на обувките си преди разходка. Като залепи апликация за майка си на 8 март и сглоби конструктор от малки части. Учителят бързо ще забележи необученият първокласник от първите му тетрадки: ако детето предпочита футбола пред мозайката, тогава неговият почерк като правило е по-лош.

Ето защо е по-добре да започнете да подготвяте ръцете на бебето си за сложни и деликатни операции. А детето - за живота на възрастните.

Фината моторика при децата е в основата на развитието на умствените му процеси като внимание, памет, възприятие, мислене и реч. Развитието ѝ е важно за деца на всяка възраст. Почти всичко, което малкото дете прави (с изключение на игрите на открито), е работа с предмети, чрез които то не само научава техните свойства и предназначение, но и се запознава със света като цяло. Затова е важно да му предлагаме голямо разнообразие от фини двигателни дейности.

Ето защо е необходимо е да се развият фините двигателни умения на бебетата от най- ранна детска възраст. За щастие, това не е никак трудно. Нека изброим най-простите и достъпни средства.

Бебе на 3 месеца:

Гимнастика за пръсти, съпроводена от “Крадливата сврака”, “Рогатата коза” и други стихчета и песнички, придружени с движения на ръцете и пръстите. Започваме да правим това от раждането на бебето, като в началото нежно галим юмручетата на новороденото, опитваме се внимателно да ги разтворим, масажираме дланите и пръстчетата му.

Вече на 3 месеца можете да позволите на бебето си да докосва различни повърхности - това ще развие тактилните му усещания. Упражненията за пръстова гимнастика могат да се правят при всяко време, навсякъде, по всяко време на деня, при всякакви условия (в автобуса, на път, на опашката в клиниката). Няма възрастови ограничения.

По-късно, започвайки от 2-3 години нататък, детето ще може да изпълнява ръчни гимнастически движения под ръководството на възрастен. Но от време на време ще поисква да направят заедно и първите стихчета, придружени от движения, в живота му. Нека посочим други подобни игри.

Игри за развитие на пръстова гимнастика

Дрънкалки, масажни топки, тихи шумолещи книжки, гризалки, меки кубчета и пирамидки - всичко, което попада в ръцете на бебето, когато се научи да хваща и държи предмети в юмруче (обикновено от 4 месеца). Последните две играчки ще издържат дълго време: в допълнение към основната си цел, те изпълняват още една много полезна функция - те ви позволяват да обучавате детето си на идеи за форма, размер и цвят.

Ръчна гимнастика (в допълнение към гимнастиката за пръсти) дете на 2-3 години вече я прави само. Освен че стимулира двигателните му умения, тя облекчава напрежението.

Упражнения: стискане и разтваряне на юмруци, ръкостискане, свързване на пръстите един по един, пружиниращи движения на дланите с пръсти.

Източник: agulife.ru