Автор
Елена Ангелова

Плюсове и минуси: Да спят ли мама и татко в едно легло с бебето

Чести събуждания през нощта, безкрайно време за приспиване, неспокоен кратък сън и твърде ранно ставане… Всичко това пречи на родителите и бебето да си починат и да се възстановят напълно.

Няма едно единствено решение за проблемите със съня на децата, но има много методи за сън, един от които вероятно ще ви подхожда.

Съвместното спане

Съвместният сън означава детето да спи в едно легло с родителите си през цялата или по-голямата част от нощта. Обикновено майките, които практикуват този метод, го смятат за най-удобен и естествен. Но много лекари и родители са против съвместния сън. И двете страни излагат много разумни аргументи.

Плюсове на съвместния сън

Съвместният сън има положителен ефект върху кърменето. Близкият контакт с бебето позволява на мама удобно да организира нощните хранения и да увеличи броя на храненията в ранните сутрешни часове (от 4 до 8 сутринта). По това време активността на пролактина, хормонът, отговорен за производството на мляко, достига своя връх.

Цялото семейство може да се наспи добре. Семействата, които практикуват съвместен сън, обикновено спят по-добре и по-дълго. Не се налага бебето да крещи на майка си, защото е гладно. Тя не трябва да го люлее и приспива по няколко пъти на нощ.

Детето се чувства по-уверено. Близкият контакт с майката дава на бебето чувство на увереност и служи като потвърждение за него, че е в безопасност. Много е важно бебето да усеща майка си до себе си и да не хаби енергия за плач. Именно спокойният детски сън спомага за хармоничното развитие на мозъчните му клетки и за образуването на невронни връзки между тях.

Създава се стабилна привързаност между бебето и родителите му. Преди време препоръките за максималното отделяне от детето („не се дръж за ръцете ми“, „спи само в собственото си креватче“, „прекратете кърменето рано“) бяха широко разпространени и се смятаха за единствения правилен метод на възпитание. Сега психолозите говорят много за факта, че силната връзка с родителите е основна потребност на детето, което влияе върху доверието му в света и психическата му стабилност.

Аргументите против съвместния сън

Много родители се страхуват случайно да не смачкат детето в съня си, но това е почти невъзможно. Широкият плосък нос на новороденото му позволява да диша свободно, дори ако е притиснато към гърдите на майка си. А хормоните правят съня на кърмещата жена необичайно чувствителен - тя се събужда и при най-малкото движение на бебето си.

В някои ситуации обаче родителите никога не трябва да практикуват съвместен сън с бебето си:

- Ако приемат силни сънотворни или успокоителни;
- Ако изпитват силна умора и буквално „спят прави“;
- Ако един от родителите е носител на кожна инфекция;
- Ако бебето е родено недоносено.

Също така не се препоръчва да поставяте бебето си в едно легло до по-голямо дете. Ако няма друг изход, тогава родителят трябва да спи между децата. Друг популярен аргумент срещу съвместния сън е неговата несъвместимост с личния живот. Всъщност повечето семейства се справят с този проблем, тъй като жилищата им не се ограничават до едно легло.

Мерки за безопасност при съвместен сън

В никакъв случай не оставяйте бебето си само на леглото: то може да падне от него, дори ако все още не може да пълзи. Когато излизате от стаята, поставете бебето в люлка или върху подложка за развитие.

Проверете матрака си: той трябва да е достатъчно твърд, без вдлъбнатини или празнини. Също така не се препоръчва да спите с бебето на сгъваем диван или заобиколени от много възглавници.

Премахнете всичко ненужно от леглото - покривала, меки играчки и други предмети. Всичко това представлява заплаха за съня на дете до шест месеца.

Съвместният сън може да се практикува по два начина: в легло за възрастни или в близко преместено до леглото на възрастните креватче без една страна. Ако изберете второто, уверете се, че креватчето е здраво закрепено и не може случайно да се измести.

Съвместният сън на детето с родителите обикновено приключва на възраст 3-4 години. Бебето започва периода „самостоятелно“ и с радост се премества в собственото си креватче.

Източник: agulife.ru