Автор
Елена Ангелова

Наистина ще се удивите: Какво прави бебето в утробата, докато мама спи

По време на бременността плодът активно расте и се развива, а как се чувства, до голяма степен зависи от майката.

Как се развива зародишът на човека

От микроскопичната клетка четири седмици след оплождането ѝ се оформя мъничко създание, чието сърчице вече бие. На 12 седмици плодът развива малки ръчички с нервни точки на всеки пръст, а чертите на лицето му стават по-изразителни. През този период бебето вече започва да изразява чувствата си върху малкото си личице и да усеща емоционалното състояние на майката.

Детето в утробата на майката получава всички необходими вещества за развитие и растеж, включително кислород, през пъпната връв. Докато е в утробата, бебето реагира на всичко, което се случва около него. То чува работата на вътрешните органи на майката и усеща нейното настроение. Звуците играят специална роля в развитието му, затова често бременните жени са съветвани да слушат спокойна музика, да пеят приспивни песни и да четат приказки.

Това особено често и постоянно трябва да се прави след 25-та седмица от бременността, тъй като по това време слуховите органи бебето вече са напълно развити. Майката трябва да общува с бебето си в тиха среда, като гали корема си с кръгови движения. Тези нежни докосвания на майката са много важни за бебето.

Нероденото бебе реагира активно на тежка музика, на резки движения на майката, на силни удари или кавги между родителите. Това може да причини голяма вреда на нероденото бебе и да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Какво прави бебето?

След 20 седмици от бременността бебето вече активно започва да проявява емоциите си и да реагира на настроението на майката. Следователно жената трябва да се занимава с положителни дейности и да поддържа спокойно настроение. Бъдещото умствено развитие на детето до голяма степен зависи от нервността на жената през целия период на бременността. Бебето усеща всички емоционални чувства на майката поради хормоните, които присъстват в тялото ѝ. Как се развива бебето на различни етапи се наблюдава с помощта на ултразвук.

Удивително е как бебето може мълчаливо да уведоми майка си, че е гладно, чрез движение или силно треперене. Бебето получава всички хранителни вещества през плацентата. Ако има рязко притискане, това означава, че на бебето не му са достатъчни хранителните вещества или кислорода.

Бъдещата психика на бебето ще е силно повлияна, ако бременната жена е била подложена на стрес за дълъг период от време. Детето може да расте затворено и адаптирането му към обществото ще бъде много трудно за него.

Ето защо е изключително важно бременната жена да се храни правилно и да не злоупотребява с тютюнопушене, силен чай, кафе и пикантни храни. Това прави околоплодната течност горчива, което е много вредно за бебето, тъй като околоплодната течност абсорбира вкуса на храната, поета от майката.

Невероятната връзка

Има невероятна връзка между майката и бебето, поради което то винаги реагира на всяка промяна в емоционалното състояние на жената. Ако майката е в добро настроение, тогава детето е щастливо, защото въпреки факта, че бебето е в утробата, то може не само да се усмихва, но и да плаче.

Когато мама спи, обикновено спи и бебето. Но ако му е неудобно, ако изпитва дискомфорт, то определено ще съобщи на мама за това с леки побутвания. Ето защо когато носите дете, не трябва да се разстройвате за дреболии, още по-малко да плачете.

Специалистите препоръчват да избягвате силни звуци, да се откажете да гледате филми на ужасите и екшън филми и да не слушате твърде силна и тежка музика. Бременната жена трябва да се опита да контролира емоциите си и да не забравя, че бебето ѝ чувства всичко.

Развитието на детето в утробата е прекрасен и мистериозен процес. Жената през този период се нуждае от възможно най-много любов, внимание и грижи от околните.