Автор
Елена Ангелова

5 важни въпроса за хранителните алергии при бебетата

За съжаление, реалността е, че сред пациентите с хранителни алергии лекарите се сблъскват с деца, които нямат дори един месец. Освен това диетата на майката за предотвратяване на алергии при детето често е безполезна както по време на бременността, така и по време на кърменето.

Съзнателното изключване на всички потенциално алергенни храни от допълнителното хранене на здраво дете само увеличава риска от появата на алергия. Но струва ли си да оставим страха от алергени настрана? Отговаряме на най-често задаваните въпроси от родителите.

Въпрос No1. Кой е изложен на риск?

Отговаряйки на въпроса дали новороденото може да има алергия, експертите казват, че сега приблизително 3-6% от децата, родени в развитите страни, имат алергия. Все още обаче не е възможно да се назове точната причина. Смята се, че появата на алергични заболявания зависи както от факторите на околната среда, така и от генетичната предразположеност. Небалансираната диета, приемът на голям брой лекарства, лоша среда, хроничен стрес и намалена физическа активност - всичко това се отразява на здравето на бъдещите родители. А това означава - и на следващите поколения. Връзката между риска от алергии при дете и случаите на алергии в семейството:

При семейна история 5–15% - когато двамата родители са здрави, няма прояви на алергии нито в детството, нито в зряла възраст. И 40% при алергия у един от родителите до 60–80% при алергии и у двамата родители.

Въпрос No2. Как да разпознаем симптомите на хранителните алергии?

Симптомите на хранителните алергии могат да бъдат както от храносмилателната система, така и от кожата. В същото време се развиват не само индивидуално, но и комплексно.

Ето как изглеждат алергиите при новородени през очите на техните родители:
- детето често е капризно и отказва да яде;
- оригва се постоянно;
- покрива с червени сърбящи петна по кожата на цялото тяло: например, алергия по бузите на новородено може да се прояви като обрив или пилинг;
- не наддава добре на тегло;
- страда от колики, подуване и диария със слуз или кръв в изпражненията.

Обикновено симптомите стават очевидни в рамките на 2 минути до 2 часа след навлизането на алергена в тялото. Но в някои случаи реакцията е забавена и първите признаци се появяват едва след 1-2 дни или дори седмица. За да разберете как да различите алергиите при новородени от други заболявания и да поставите навременна диагноза, свържете се с вашия педиатър или алерголог при първия тревожен симптом!

Въпрос No3. Кои храни се считат за най-алергенни?

Списъкът на най-алергенните храни за деца и възрастни се нарича „Голямата осмица“. Той включва:

- краве мляко;
- кокоши яйца;
- соеви продукти;
- пшеница;
- фъстъци ядки;
- риба;
- морска храна.

Тези продукти предизвикват алергична реакция по-често от други. Въпреки това да се изключат напълно от диетата на кърмачката и бебето няма смисъл.

Строги диетични ограничения за кърмачката и бебето трябва да има само, ако връзката между продукта и реакцията към него вече е установена или лекарят е предписал така наречената елиминационна диета за диагностични и терапевтични цели. Иначе специалистите препоръчват на младите майки да се хранят разнообразно както по време на бременността, така и докато кърмят.

Но не забравяйте да координирате времето и процедурата за въвеждане на потенциално алергенни храни в допълващите храни с вашия педиатър и внимателно да наблюдавате реакцията на детето си, особено ако е изложено на риск.

Обърнете внимание: майчиното мляко се счита за идеалната храна за бебето. Затова продължете да кърмите дори след въвеждането на допълващи храни. Според препоръките на СЗО през първите 6 месеца от живота бебето трябва да се храни изключително само с кърма. А в бъдеще добавяйте допълнителните храни в съответствие с препоръките на специалист.

Въпрос No4. Какво да направите, когато се появят първите симптоми на алергия при бебето?

Често хранителните алергии при новородените са свързани с реакция към протеина на кравето мляко. Въпреки това, без значение какво причинява алергичната реакция, първото нещо, което трябва да направите, когато се появят симптоми, е да се свържете с вашия педиатър. Специалистът, след като внимателно е проучил диетата на майката и бебето (ако вече получава допълващи храни), може да въведе диета, която изключва потенциалните алергени. Например, ако се подозира алергия към протеина на кравето мляко, то ще бъде изключено от диетата на кърмачката и бебето, както и говеждото и телешкото месо.

При изкуственото хранене ще ви е необходима лечебна смес със специален състав за деца с алергии. В някои случаи диагностичният сценарий може да е различен. Следователно всяко действие, което предприемате при започване или отмяна на диета, трябва да бъде съгласувано с вашия педиатър. Обърнете внимание: 90% от децата с алергия към протеина на кравето мляко са кръстосано алергични към млякото и на други бозайници. Следователно всяко мляко, включително козе и овче, е строго забранено при диетата без млечни продукти.

Въпрос No5. Възможно ли е да се предотвратят алергиите?

По правило проблемът с хранителните алергии е актуален през първата година от живота на детето. Но ако следвате определени препоръки от педиатрите, рискът от неговите прояви и последици за здравето може да бъде сведен до минимум.

Водете си хранителен дневник

Диетата на кърмещата майка има малък ефект върху състава на кърмата. В някои случаи обаче е достатъчен дори минимален патоген. Ако детето ви е изложено на риск, запишете всичко, което сте яли този ден и отбележете реакцията на бебето. В този случай ще бъде по-лесно да откриете алергена и да го изключите от кошницата си за хранителни стоки.

Спазвайте правилата за въвеждане на първите допълващи храни

Най-безопасното и оптимално време за началото на въвеждане на допълващи храни се счита за между 4 и 6 месеца от живота на новороденото. Въвеждането на допълнителни храни през този период помага за намаляване на риска от алергии през следващите години, което позволява формирането на така наречената хранителна толерантност.

Всеки случай обаче се решава лично от педиатър. Само специалист може да определи подходящото време за започване на допълнително хранене за конкретното бебе.

Зеленчукови пюрета и каши. Първият етап от допълнителното хранене трябва да бъде еднокомпонентно зеленчуково пюре от светли зеленчуци или безмлечна каша от един вид зърнена култура. Изборът зависи от здравословното състояние и характеристиките на развитието на храносмилателната система на детето. За деца с поднормено тегло и чести движения на червата се препоръчват обогатени търговски продукти. С наднормено телесно тегло и запек – зеленчуци.

За приготвянето на каша използвайте кърма или адаптирано мляко. Адаптирано мляко се използва само ако детето се храни с шише.

Месо и плодове. По-нататък (след 6-месечен живот) диетата на детето може да бъде разширена с консервирано месо за деца, а след това с плодове. Основното нещо е да правите това постепенно и последователно и да давате предпочитание на монокомпонентни рецепти. За предпочитане е да се въвеждат нови допълващи храни сутрин преди кърмене или хранене с адаптирано мляко. Това улеснява проследяването на тяхната толерантност.

Първата порция не трябва да е повече от чаена лъжичка. Въпреки това, в бъдеще може да се увеличи с 10-30 g дневно, докато се достигне възрастовата норма. И след това дори да добавите плодово пюре към кашата или извара.

Когато бебето се запознае с ябълките и крушите по отделно, еднокомпонентните пюрета могат да бъдат разнообразени в по-сложни. Но само ако няма алергични реакции.

Елиминирайте потвърдения алерген от диетата

Ако вече знаете как се проявяват алергиите при новородени и детето ви има потвърдена диагноза, следвайте препоръките на лекаря. Не трябва да експериментирате сами с продукти, които причиняват алергии. Опитите да давате алергена малко по малко и да се надявате, че алергичната реакция ще отшуми, често води до тежък имунен отговор.

Въпреки това, ако педиатърът ви препоръча връщането на изключения продукт към диетата, няма нужда да се страхувате и да чакате, докато бебето порасне.

Източник: agulife.ru